PREHRANA

Varivo - zdravo i ukusno za mališane

"Bebe i mame"

30.1.2018

Prema definiciji variva se svrstavaju u samostalna jela, koja mogu predstavljati obrok u cijelini. Ali, moguće je da su variva kreirana i kao dio složenog obroka.

Ovisno o namirnicama koje se koriste u pripremi variva dijelimo ih na:

* Variva od povrća

* Variva s mesom

* Variva s jajima, tjesteninom i rižom

* Vegetarijanska variva

Pri pripremi namirnice se dodaju u posudu usitnjene te se na laganoj vatri kuhaju dok se ne postigne ugodna mekoća svih namirnica. Variva su svojom mekom teksturom najugodnija za djecu koja imaju probleme sa rastom zuba.

Za djecu je bolje ciljanu gustoću jela postići pasiranjem nekoliko kašika kuhanog variva te isključiti dodatak prepržneog brašna. Variva za djecu mogu se pripremati od krompira, mrkve, graška, tikvice, kelja, kupusa....

Dodatak komadića mesa prilagodite želji djeteta. Ukoliko dijete u prehrani izbjegava meso, meso za variva poželjno je dobro usitniti ili pak pirjati u većem komadu koji će se djetetu moći poslužiti na tanjiru.

Vrlo je važan omjer namirnica prilikom pripreme variva, kako niti jedna ne bi dominirala okusom i mirisom. Većinu variva moguće je podgrijavati, izuzev onih koji sadrže krompir ili špinat. Najbolja su svježe pripremljena i ne predugo kuhana, jer se tako očuva što veća količina nutritivnih tvari.

Za djecu koja su orijentirana na pretjeran unos slatkih jela, grickalica i fast-food jela te zaziru od konzumiranja povrća, varivo je preporučljivo najmanje tri puta sedmično.

Varivo s piletinom ...

* Sastojci za 4 osobe: 1 vrećica zamrznute mješavine povrća, 400 g

pilećih prsa, 2 kašike ulja, 1 kašičica začina, 2 kašičice škrobnog brašna, 1 oguljen paradajz.

* Priprema

1. Pileća prsa narežite na kockice i popržite na zagrijanom ulju. Dodajte začin i pirjajte, dodajući vodu, desetak minuta.

2. Nakon toga umiješajte zamrznuto povrće, paradajz i dodajte 600 ml vode.

3. Kuhajte deset minuta i pred kraj kuhanja umiješajte škrobno brašno koje ste razmutili u malo vode. Pustite da sve još jednom zavri.

... od graška ...

* Sastojci za 4 osobe: 1 limenka graška, 200 g pasiranog paradajza, 200 g teletine, 2 kašike maslinovog ulja, so, 200 g krompira.  

* Priprema

1. Krompir ogulite, operite, narežite na kockice i kuhajte u vreloj, posoljenoj vodu petnaestak minuta.

2. Na maslinovom ulju popržite teletinu narezanu na kockice, dodajte paradajz, ocijeđeni i isprani grašak, kuhani krompir, vodu i kratko prokuhajte.

... od kelja ...

* Sastojci: 1/2 kg kelja, 300 grama krompira (oguljenoga i narezanog na kockice), 100 grama mrkve, pola glavice luka, so, 150 grama maslaca, 1 kašičica paradajz pirea.

* Priprema

1. Listove kelja oprati i narezati na veće kocke, staviti ih u lonac zajedno s krompirom, mrkvom, lukom i zaliti s 2,5 l hladne vode.

2. Kuhajte 1/2 sata i dodajte so (kuhati dok krumpir i mrkvica omekšaju) pa zatim dodati istopljeni maslac.

3. Kratko prokuhati i pred kraj dodati malo paradajz pirea.

... od žute tikve

* Sastojci: 2 kašike maslinovog ulja, 70 g luka, 400 g naribane žute tikve, 500 ml vode, so.

* Priprema

1. Na zagrijanom ulju popržite sitno nasjeckani luk, dodajte tikvu, malo vode i pirjajte desetak minuta dok tikva ne omekša.

2. Sve propasirajte, dodajte ostatak vode, posolite i prokuhajte.

* Posluživanje: Servirajte s kockicama prepečenog kruha ili cornflakesom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.