PREHRANA

Majčino mlijeko za inteligentno dijete

"Bebe i mame"

31.1.2018

Čak i najsitnijoj prijevremeno rođenoj djeci trebalo bi davati majčino mlijeko dok su na intenzivnoj njezi u bolnici jer to, čini se, pozitivno utječe na njihov mentalni razvoj, zaključak je jedne američke studije.

Istraživanjem su obuhvaćena 773 američna djeteta, rođena između 1999. i 2002. s izuzetno malom težinom (ispod kilograma). Prijevremeno rođena djeca u bolnicama hrane se intavenozno, međutim, jednom broju beba obuhvaćenih studijom davano je majčino mlijeko.

Opća inteligencija ove djece testirana je kada su dostigla uzrast od dvije i po godine, pri čemu se pokazalo da su ona koja su dobijala i majčino mlijeko inteligentnija od one koja nisu i da je nivo inteligencije bio veći što je bila veća količina majčinog mlijeka koje je određeno dijete dobijalo.

Nalazi ukazuju na to da bi, kad god je to moguće, prerano rođenoj djeci tokom boravka na intenzivnoj njezi trebalo rutinski davati i majčino mlijeko, savjetuju stručnjaci.

Jedna druga američka studija, obavljena na Univerzitetu Ročestera na uzorku od 1.500 djece, pokazala je de nema osnova za tvrdnje da dojenje, naročito ako je prolongirano, povećava rizik od kasnijeg karijesa mliječnih zuba.

Američki zdravstveni stručnjaci danas mahom preporučuju da se dijete doji tokom cijele prve godine života, pa i duže ukoliko to žele i majka i dijete.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.