PREHRANA

Principi zdrave prehrane djece

"Bebe i mame"

12.2.2018

Upravo u ranom životnom dobu djeca kopiraju ponašanje svoje okoline. Navike u vezi s jelom stečene u tom periodu često ostaju za cijeli život. Stoga je važno da roditelji i društveno okruženje budu uzor svome potomstvu.

Djeci treba omogućiti da sve važne spoznaje o namirnicama i znanja o pravilnoj prehrani stječu kroz igru, na način prilagođen njihovom uzrastu. Treba im dati mogućnost isprobavanja i eksperimentiranja, jer na taj način ona najlakše i uče.

Zato vodite djecu u kupovinu, zajedno birajte namirnice i pritom im objašnjavajte šta pojedina hrana nudi našem organizmu. Neka vam djeca od malih nogu „pomažu" u kuhinji, i to i dječaci i djevojčice podjednako.

Sve je dozvoljeno

Važno pravilo prehrane djece i omladine je također i to da su dozvoljene sve namirnice, da nema zabrana! No, kad se radi o količini i vremenskom rasporedu dolaska pojedinih namirnica na jelovnik, pozovite upomoć piramidu zdrave prehrane.

Ona će na razumljiv način pokazati djetetu šta i koliko čega treba jesti, da se prehrana treba zasnivati na ugljičnim hidratima (hljeb, riža, žitarice, tjestenina...) ali i da se fast food vrlo rijetko treba naći na jelovniku.

Bez prisile

Važno je, također, da ne primjenjujete prisilu, ali i da dijete mora jesti određene namirnice. Kako ćete uskladiti to dvoje? Šarenom i raznovrsnom ponudom možete svaki obrok pretvoriti u avanturu.

Važni su i rituali - zajedničke večere, lijepo postavljen stol ili male priče djeci o tome kako su neka jela nastala, kako ih je pripremala njihova baka i sl.

Zdrava pića

Zdrava prehrana uključuje i zadovoljavajuću snabdjevenost organizma tekućinom. Važni su redovno pijenje i pravilan izbor pića. Ledeni čaj i kola sadrže mnogo šećera i treba ih smatrati luksuznim pićem koje djetetu treba ponuditi samo za blagdane.

A pravo piće za djecu je - samo dobra zdrava voda!


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.