PREHRANA

Majčina hrana uzrokuje grčeve kod bebe

"Bebe i mame"

13.2.2018

Kolike (grčevi kod dojenčadi) mnoge roditelje dovode do ludila, jer njihova beba neprestano plače. Naučnici smatraju da su kolike uzrokovane alergijskom reakcijom na određene proteine koji se nalaze u majčinom mlijeku, a uzimaju se hranom.

Najnovija studija pokazuje da se kolike kod dojenčadi mogu smanjiti ukoliko se iz majčine prehrane eliminiraju određene namirnice. U istraživanju je učestvovalo 90 dojenčadi mlađe od šest sedmica koja je imala kolike.

Polovina ukupnog broja majki koje su dojile svoju dojenčad u svoju prehranu uključile su hranu koja najčešće uzrokuje alergije, poput kravljeg mlijeka, jaja, pšenice, kikirikija i soje, dok je druga polovina iz prehrane isključila ove namirnice.

Nakon samo sedam dana naučnici su otkrili da je u 74 procenta dojenčadi čije su majke primjenjivale niskoalergenu prehranu došlo do smanjenja boli. U drugoj grupi smanjenje je bilo 37 procenata. Nadalje, nakon pet dana zamijećeno je smanjenje trajanja plakanja kod dojenčadi čije su majke primjenjivale niskoalergijsku prehranu i to za 128 minuta upoređujući sa prva dva dana istraživanja. U drugoj grupi plakanje je smanjeno samo za 70 minuta.

Iako veza između alergena iz hrane i kolika kod dojenčadi nije u potpunosti potvrđena, ipak se savjetuje da majke izbjegavaju takvu hranu jer bi to moglo biti od koristi za djecu koja imaju kolike.

Ujedno je važno osigurati optimalne uvjete njege, hranjenja i spavanja za dojenče te dovoljno odmora majci kako bi bila u stanju nositi se s izazovom brige i odgovornosti za dijete.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.