Za dojilje

Beba ima grčeve od mamine hrane

"Bebe i mame"

Moj sinčić uskoro će imati tri mjeseca i ima često grčeve u stomaku. Jedina hrana mu je majčino mlijeko. Neki kažu da je za grčeve kriva hrana koju ja jedem. Molim vas da nabrojite šta sve dojilja smije, a šta ne smije jesti?

- Prije svega trebate znati da su grčevi u tom periodu djeteta sasvim normalni. Dalje, za vrijeme dojenja treba jesti redovito i to raznovrsnu hranu koja sadržava uravnoteženo bjelančevine, šećere i masti.

1. Preporučuje se povećan unos mliječnih proizvoda, mlijeka, sira, kako bi se nadoknadila povećana potreba za kalcijem.

2. Ne preporučuje se slana i jače začinjena hrana, suhomesnati proizvodi (dimljeni), zatim mnogo bijelog luka, ljuti začini te jako kisela hrana (npr. kiseli kupus, repa).

3. Također se ne preporučuje unos alkohola, kofeina i ne preporučuje se pušiti.

4. No, nije potrebno da se dojilja odriče baš svega što voli (npr. jedne do dvije šalica bijele kave dnevno ili kave bez kofeina je dozvoljena).

5. Također treba izbjegavati hranu koja izaziva plinove u probavnom sistemu tj. onu hranu koja napuhuje kao što je grah, grašak, slanutak itd. To, također, ne znači da se jednom tjedno ne konzumira nešto od mahunarki, ali ne i da se prehrana isključivo na tome bazira.

6. Također se preporučuje da dojilja unosi dosta tekućine (mlijeko, voćni sokovi, voda).

7. Treba izbjegavati gazirana pića (osobito cola napitke).

8. Preporučuje se da se uz svaki podoj popije čaša (2 dl) tekućine.

NA VRH

Podijeli članak na