PREHRANA

Dojenje kod djece potiče razvoj inteligencije

"Bebe i mame"

6.3.2018

U dosad najveće istraživanje bilo je uključeno 14.000 djece tokom više od šest godina. Ispostavilo se da su oni koji su pili majčino mlijeko na testovima inteligencije ostvarili značajno bolje rezultate.

U dobi od šest i po godina djeca koja su pila isključivo majčino mlijeko u dojenačkoj dobi imala su 5,9 bodova više od prosječnog rezultata na testu. Učitelji u školi također su tu djecu ocjenjivali višim ocjenama u čitanju i pisanju nego djecu koja nisu bila dojena.

Prethodne studije također su ukazivale na vezu između dojenja i koeficijenta inteligencije, ali su ti rezultati uzimani s dozom skepse, a naučnici su čak tvrdili da rezultati ovise i o majčinoj inteligenciji.

- Naša studija pruža najjači dokaz da dugo dojenje djecu čini pametnijima, rekao je profesor Michael Kramer s univerziteta „McGill“ u Kanadi.

Također je rekao da bi ovi rezultati trebali pomoći u promoviranju, zaštiti i potpori dojenja. Profesor Kramer, između ostalog, kaže i da nije posve jasno jesu li za veću inteligenciju zaslužni neki sastojci koji se nalaze u majčinom mlijeku ili pak sama fizička i socijalna interakcija između majke i djeteta tokom dojenja.

Vjeruje se da majčino mlijeko sadrži sastojke koji povećavaju mentalne sposobnosti, ali se također vjeruje da i sam čin dojenja, zbog intimne veze majke i djeteta, također pomaže djeci.

U svakom slučaju, najnovije istraživanje ukazuje na ogromnu ne samo fizičku i psihičku, već i mentalnu dobrobit dojenja, a znanstvenici tvrde da je dobrobit tim veća što se dijete duže doji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.