PREHRANA

Bebe koje doje ne mogu biti malokrvne

"Bebe i mame"

7.3.2018

Bebe koje se hrane isključivo dojenjem nisu izložene riziku manjka željeza do šestog mjeseca života, čak i ukoliko su njihove majke imale izražen nedostatak željeza tokom trudnoće, kažu nalazi najnovije studije.

Nalazi koji su objavljeni u magazinu "International Breastfeeding Journal" pokazuju da majčino mlijeko pruža odgovarajuće nutrijente bebama do šestog mjeseca života.

Majčino mlijeko nije bogato željezom, ali i te male količine su dovoljne za bebe do ove starosne dobi. Uz to, zdrave bebe se rađaju sa dovoljnom količinom željeza tako da ne postoji način da ga izgube do napunjenih šest mjeseci života.

Zato se preporučuje da dohrana namirnicama koje sadrže željezo kod beba koje se hrane na prirodan način, počne nakon navršenih šest mjeseci. Studijom je, inače, bilo obuhvaćeno 129 normalno rođenih zdravih beba, majke 68 beba su imale normalan nivo željeza dok je kod 61 tokom trudnoće bila dijagnosticirana anemija usljed nedostatka željeza.

Majke su, prema uputama svojih ljekara, uzimale dopune u vidu folne kiseline i željeza, ali su se sve bebe hranile isključivo prirodnim putem, bez dodataka željeza.

Sa navršenih šest mjeseci nijedna beba nije imala nedostatak željeza, bez obzira na to da li su im majke bile anemične ili ne, stoji u studiji koju su napravili istraživači na Univerzitetu u Delhiju.

To je svakako pokazatelj da nema potrebe da se bebama koje se hrane isključivo majčinim mlijekom dodaju bilo kakvi dodaci ishrani do navršenih šest mjeseci života. Nalazi se ne odnose na nedonoščanad s obzirom na to da je kod njih izražen nedostatak željeza, te ljekari obično preporučuju uvođenje dopune u ishrani u nešto ranijoj fazi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.