PREHRANA

Sok nije zamjena za voće

"Bebe i mame"

8.3.2018

Znati šta dati djetetu da pije nikada nije bilo ovoliko zbunjujuće. Voćni sokovi su nekada bili zdrava opcija, ali sada sve više liječnika upozorava da djeca ne smiju piti previše soka.

Mnogi voćni sokovi ne sadrže značajnu količinu proteina, masti, minerala i vitamina - osim vitamina C. Ali zato sadrže ogromne količine šećera, koji, ako se koriste u velikim količinama, mogu izazvati proljev, bolove u stomaku, nadutost.

Također, sokovi ne sadrže vlakna - pa stoga voćni sok nije adekvatna zamjena za voće. Naučna istraživanja pokazala su da bebe koje piju previše soka mogu postati neuhranjene, jer voćnim sokom zamjenjuju mlijeko, što dovodi do najvećeg problema da neće imati dovoljno kalcija.

Čaša vode ili mlijeka nije tako privlačna djetetu kao što je obojeni sokić. Bitno je da se pobrinete da dijete stekne naviku da pije vodu. Ako se beba već navikla na sok, probajte ga razblažiti vodom postepeno, dok sok ne bude činio desetinu tog napitka. Također, pokušajte pojačati unos mlijeka. Evo i nekoliko savjeta kojih se treba pridržavati:

* Voćni sok ne treba davati djeci mlađoj od šest mjeseci;

* Nakon šestog mjeseca, bebama ne treba davati sok u flašici, jer im to omogućava da piju tokom cijelog dana;

* Dojenčad ne bi trebala piti sok pred spavanje;

* Za djecu uzrasta od prvog do šestog mjeseca unos soka treba biti ograničen na 100-150 ml dnevno;

* Za djecu uzrasta od sedmog do osamnaestog mjeseca unos soka treba biti između 200 (koliko staje u jednu šolju) i 350 ml dnevno;

* Djecu treba ohrabrivati da jedu što više voća.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.