SAVJETI

Kalorično ne mora biti i zdravo

"Bebe i mame"

18.3.2018

Pravilna ishrana djece je investicija u njihovu budućnost koja se najviše isplati. Kad biramo hranu za malene, dijeleći je na "voljenu" i "nevoljenu", polažemo kamen temeljac za način ishrane koji će prevlađivati i u njihovom kasnijem životu.

Pritom trebamo znati sljedeće:

* Metabolizam djeteta usklađen je s brzinom njegovog rasta i razvoja i zato je značajno konzumiranje prave hrane.

Mnoga djeca, međutim, dobivaju dovoljno kalorija, ali to nisu uvijek i namirnice koje bi im osigurale dobro zdravlje. Ne morate biti super-mama da biste izabrali prave namirnice. Dovoljno je samo malo više pažnje posvetiti njihovom izboru, načinu spremanja i serviranju. Od tih naizgled malih stvari, vaše dijete i vi imat ćete ogromnu korist.

* Ponekad je brže i lakše otvoriti konzervu ili kupiti gotov sendvič.

Međutim, pripremajući hranu za dijete, možete tačno kontrolirati šta ono jede. Ponudite mu raznovrsnu ishranu, uključujući i neke zdrave sastojke koji se ne nalaze u prerađenoj dječijoj hrani, kao što su breskve ili tikvice.

 * Uvedite svoje dijete u zdravu ishranu još od najranijeg uzrasta, jer je ona za njega od vitalnog značaja pošto su uzroci mnogih bolesti, kako u djetinjstvu, tako i u kasnijem životu, upravo u ishrani.

* Jako se čuvajte ekstremnih načina prehrane.

Bilo da je riječ o vegetarijanstvu, masnoj hrani, pretežno mesnoj prehrani, kao i svim pomodnim dijetama, oni će dovesti do zdravstvenih problema, ako ne odmah, ono sigurno kasnije.

* Bolesti kao što su astma, anemija, alergije, dijabetes, opstipacija, gastroenteritis i kolitis, mogu često biti izbjegnute ako se sa zdravom ishranom počne na vrijeme.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.