PREHRANA

Prvi obroci za mališane: Piletina za početak

"Bebe i mame"

30.5.2018

Meso u prehranu dojenčeta obično se uvodi nakon navršenih šest mjeseci. Tada se količina mliječnih obroka smanjuje na račun čvrste hrane. Mnogi roditelji su u dilemi koje meso odabrati kao prvo i većina uglavnom bira piletinu.

To nije pogrešan korak, jer je meso važan dio ishrane bebe u tom periodu. Zbog lakšeg gutanja, meso uvijek dajite djetetu zajedno s povrćem i to prvo pasirano, potom gnječeno, pa sjeckano.

Pileće meso je izvor kompletnih proteina, kalcija, fosfora, željeza i vitamina B grupe. Manje je kalorično od junetine i lakše za varenje. Možete pokušati i s puretinom koja je manje kalorična od pilećeg mesa i sadrži manje masti.

Pileće bijelo meso sadrži 20 posto bjelančevina, visok procenat vitamina, posebno grupe B, brojne minerale, 70 posto vode i sedam do devet posto masti. Sadržaj masnoće u piletini je neznatno viši od ribe (šest-sedam posto), ali manji od janjetine (9,5 posto) i govedine (oko 10 posto).

Ipak, budite posebno oprezni pri pripremi hrane od pilećeg mesa jer je osjetljivo. Birajte kvalitetnu i svježu piletinu i za malu djecu je uvijek kuhajte. Svaka površina ili posuda koju je dotaklo sirovo meso moraju biti temeljno oprani.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.