PREHRANA

Kako dijete naviknuti da jede povrće

"Bebe i mame"

6.6.2018

Često djeca ne vole povrće. Za mnogu djecu ono nema dovoljno zanimljiv ni intenzivan okus. Ipak, povrće je puno vitamina, minerala i hranjivih sastojaka koji nemaju zamjenu.

Upravo je zbog toga važno dijete naviknuti na "zelene obroke". Hamburger i pomfrit djeci su mnogo zanimljiviji kao hrana. Ipak, povrće ima hranljive materije koje samo krompir i meso nemaju.

Odrasli mogu jesti povrće samo zato što su svjesni da je ono potrebno organizmu, ali s djecom taj slučaj nije moguć. Ali, kako privoljeti djecu da zavole povrće? Odgovor je: Ne odjednom, ali postepeno i to je izvodivo.

Od uvođenja povrća u prehranu djece napravite igru. Djeca će u igri i smijehu jesti s uživanjem, a da neće bit ni svjesna da su pojeli povrće koje inače ne vole.

Ipak, morate biti svjesni da dijete neće zavoljeti povrće preko noći. Ali, ako ga uključite u kupovinu i pripremanje hrane te ako budete kuhali i servirali obroke maštovito, nakon nekog vremena dijete će se naviknuti na okus povrća.

Možda mu to i dalje neće biti omiljena hrana, ali mu neće biti problem da pojede zdrav ručak. Stručnjaci kažu da će pomoći i to da djetetu od šestog mjeseca, kada počinje uvođenje čvrste hrane, odmah pripremate obroke i kašice od povrća.

* Od šestog mjeseca - Djeca vole kašice od mrkve, krompira i tikvica. Ove vrste povrća sadrže malo celuloznih vlakana i lako se probavljaju, a uz to imaju slatkast okus koji bebe vole.

Krompir za bebin obrok pažljivo ogulite kako biste solanin, tvar koju sadrže sve biljke iz porodice Solanaceae (pripadaju joj krompir, paprika, patlidžan).

* Od sedmog do osmog mjeseca - Sada dijete može jesti kelerabu i buraniju. Najbolje je da od ovih vrsta povrća pravite kašice, supe ili čorbice.

* Od osmog do devetog mjeseca - Sada uključite karfiol i špinat.

* Od desetog mjeseca - Oguljeni paradajz nema previše dijetalnih vlakana, pa neće previše opteretiti djetetov organizam. Najbolje je od paradajza napraviti umak koji ćete djetetu servirati s tjesteninom ili rižom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.