PREHRANA

Koliko puta dnevno djetetu treba ponuditi flašicu

"Bebe i mame"

7.6.2018

Svi se slažu da je dojenje najbolji način prehrane bebe, a većina stručnjaka smatra da ne trebate imati strogi raspored dnevnog dojenja. Beba će sama pokazati kada je gladna.

Ali, ako iz nekog razloga bebu hranite adaptiranim mlijekom, onda je preporuka da je u prva dva mjeseca hranite svakih 2,5 ili tri sata. Količinu mlijeka prilagodite uzrastu bebe i držite se uputa proizvođača.

Najbolji pokazatelj će vam biti redovne mjesečne kontrole u savjetovalištima za novorođenčad, gdje će svaki put beba biti izvagana. Održavanje flašice 

Prije nego što upotrijebite novu flašicu i cuclu, sterilizirajte ih u ključaloj vodi pet minuta. Zatim ostavite da se osuše.

Nakon toga svakodnevno temeljito pranje vrelom vodom i blagim deterdžentom bit će dovoljno, s tim što jednom u sedam ili deset dana flašicu ipak treba sterilizirati.

Grijanje i hlađenje

Većina formula priprema se s vrelom vodom, pa treba paziti na temperaturu mlijeka. Najbolje je ohladiti flašicu u hladnoj vodi, a prije nego što počnete hraniti bebu isprobajte hapu na zapešću.

Udobno hranjenje

Ako ste zabrinuti je li bebi ugodno dok sisa, posmatrajte je i učite. Ako sisa glasno, uzima previše zraka. Kako biste pomogli bebi da se ne naguta zraka i poslije ne dobije grčeve, podignite je i držite u položaju od 45 stepeni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.