PREHRANA

Djeca moraju jesti povrće

"Bebe i mame"

22.6.2018

Što prije u ishranu djeteta uvedete povrće, to će se ono lakše navikavati na nove okuse, a zdrava hrana će sve više i više činiti sastavni dio jelovnika, što ostaje za cijeli život.

Nije poenta da svoje dijete natjerate da pojede obrok s brokulom dok je s vama za stolom i dok na određeni način možete utjecati na njegovu ishranu. Mnogo je bitnije da dijete stekne naviku konzumiranja povrća i da uživa u njegovom okusu. Najznačajnije je usaditi mu naviku koja će značiti da dio njegovih svakodnevnih obroka obavezno čini zeleno povrće.

Nije jednostavno naviknuti dijete na potpuno nove i nepoznate okuse. Pokušat ćemo vam pomoći na tom pomalo teškom putu.

Prije svega ne pravite dramu oko toga. Ne paničite ukoliko dijete odbija povrće. Budite uporni, neka se povrće nađe svakog dana na vašem stolu.

Pripremajte ga na svoj omiljeni način i na način za koji smatrate da će biti najprimamljiviji za vaše dijete. Ne pokušavajte dijete prisiljavati da jede povrće.

Ne zaboravite još nešto vrlo važno. Vi ste djetetu uzor, pa kada vidi vas da jedete voće i povrće, lakše će prihvatiti i voće i povrće. Također je vrlo važno da i sami prihvatate okus povrća koje do jučer možda niste voljeli.

Niste, recimo, nikada voljeli brokulu, pokušajte se naviknuti na njen okus promjenom načina pripreme. Može to biti pire od brokule, brokula sa sosom od sira te brokula sa krompirom.

Dok dijete pokušavate naviknuti na povrće, servirajte dosta voća uz obroke. Obično djeca ne pokazuju toliku odbojnost prema voću, što je siguran način da u svoj organizam unesu sve potrebne nutrijente.

Ukoliko vaša djeca odbijaju jesti svježe jabuke, narandže, grejp ili bananu, pripremite ukusan voćni napitak. To zasigurno neće odbiti.

Da bismo vam olakšali ovu veliku zadaću, nudimo vam i nekoliko recepata za pripremu zdravih obroka od povrća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.