PREHRANA

Šest pitanja i odgovora o dojenju

"Bebe i mame"

23.6.2018

Iako vam se čini da o dojenju već sve znate, nije naodmet da vas podsjetimo na neke stvari. Evo šest odgovora na najčešće dileme mladih majki kada je dojenje u pitanju.

Zašto moja beba ne dobiva dovoljno mlijeka?

- Dva glavna znaka da beba ne dobiva dovoljno mlijeka su nedovoljan prirast težine i dehidracija. Ako je beba dehidrirana, fontanela "upadne", a koža je izrazito suha.

Ali, većina žena koja doji bebu na zahtjev ima dovoljno mlijeka. Također, vrlo je važno da beba pravilno doji, odnosno da ste sigurni da guta. Pronađite najpovoljniji položaj za dojenje i potrudite se da redovno hranite bebu. Što više mlijeka beba podoji, više ćete mlijeka imati.

Zašto imam ranice na bradavicama?

- Vjerovatno zato što beba neispravo doji. Za pravilno dojenje bradavica treba biti u stražnjem dijelu dječijih usta - uloga čeljusti je da cijedi mlijeko iz dojke, a ne da sisa bradavicu. Da biste izbjegli bol i povređivanje bradavice, nemojte trzati djetetu dojku iz usta. Sačekajte da ono napravi pauzu ili uzme dah.

Ako imate ranice, na kraju svakog hranjenja istisnite nekoliko kapi mlijeka i utrljajte ga u bradavice i areole. Pri ublažavanju bola mogu vam pomoći i oblozi od kupusa.

Kako mogu liječiti mastitis?

Upala dojke ili mastitis javlja se kada dođe do blokade mliječnih kanala. Simptomi su napete grudi, bol u dojkama i povišena temperatura. Kanale možete deblokirati samo ako beba često i snažno doji, a vi joj možete pomoći ako prije podoja izmasirate grudi.

Također, možete pumpicom izdojiti mlijeko, a da biste skinuli temperaturu nakon podoja uzmite paracetamol. Ako se stanje ne popravi u naredna 24 sata otiđite liječniku.

Kako ću prevazići neugodu vezanu za dojenje u javnosti?

- Ako ste zbog neugode napeti, mlijeko će se teže izlučivati. Ako se odlučite za hranjenje u javnosti, odaberite mjesto koje će vama biti najugodnije i krenite. Dignite glavu, jer ne radite ništa loše.

Kako ću zaustaviti curenje mlijeka kada ne dojim?

- Normalno je da mlijeko curi samo od sebe između podoja. Ako vam to jako smeta, kupite jastučiće koji će apsorbirati mlijeko. Kada izlazite, obavezno ponesite rezervnu majicu i grudnjak te ne zaboravite redovno mijenjati jastučiće. Ova pojava uglavnom nestaje nakon prvih mjesec-dva.

Zašto sam stalno iscrpljena?

 - Normalno je da vas dojenje umori, pa čak možete i dehidrirati. Zato budite oprezni, jer se tada smanjuje lučenje mlijeka. Pijte dovoljno tekućine i odmarajte se. Prihvatite pomoć partnera, rodbine ili prijateljica kada su u pitanju kućni poslovi, a vi iskoristite vrijeme kada beba spava i pridružite joj se.

Jeste li znali

- Dojenje je besplatno - Ako dojite možete uštedjeti od 1.000 do 1.500 KM u odnosu na to da djetetu dajete formulu.

- Ako dojite možete jesti više nego u periodu prije trudnoće i u isto vrijeme gubiti kilograme.

- Dojilje izlučuju hormon ksitocin, koji se izlučuje za vrijeme orgazma.

- Žene koje rade i doje imaju više vremena za sebe nego žene koje ne doje.

- Majčino mlijeko sadrži antitijela koja štite bebu od virusa s kojima je svakodnevno u kontaktu.

- Dokazano je da dojena djeca kada odrastu imaju veći koeficijent inteligencije.

- Dojenje štiti majku od raka dojke i jajnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.