Savjeti

Prva hrana za mališane

"Bebe i mame"
23.06.2018 13:48

Zdrave prehrambene navike stječemo s prvim zagrizom čvrste hrane. Imajte to na umu kada svom djetetu počnete nuditi prve obroke i to nakon što napuni šest mjeseci.

Od šestog mjeseca

Beba je spremna isprobati prve okuse prave hrane. Njeni bubrezi i probavni sistem sada su dovoljno razvijeni da mogu probaviti čvrste namirnice. Također, dijete je tek u ovom uzrastu u stanju kontrolirati gutanje.

Bebi staroj šest mjeseci mlijeko je i dalje osnovni izvor nutrijenata i potrebno joj je oko 660 mililitara dnevno. Ali, hrana sada igra važnu ulogu u procesu upoznavanja novih okusa i tekstura.

Imajte na umu da će djetetu trebati vremena da prihvati nove okuse, pa mu u početku nudite male količine hrane - jednu do dvije kašičice - i trudite se da to budu jednostavne namirnice.

* Najbolje je da prva bebina hrana budu rižine pahuljice jer su vrlo fine i nježne teksture. Pahuljce za bebe obogaćene su željezom i vitaminima, a ne sadrže so i šećer. Blage, lako se vare, a možete ih kombinirati s voćem i povrćem.

* Bebi možete ponuditi obaren krompir, mrkvu i jabuku.

* Ako beba ne prihvata nove okuse, pomiješajte čvrstu hranu s majčinim mlijekom. Poznati okus olakšat će i upoznavanje s novim namirnicama.

* Oko osmog mjeseca većina beba spremna je za najmanje jedan cijeli obrok čvrste hrane dnevno.

Od devetog mjeseca

Dijete sada počinje uzimati sve više hranjivih sastojaka iz čvrstih namirnica i spremno je za upoznavanje s novim vrstama hrane.

* Sada pokušaje kombinirati namirnice - breskve pomiješajte s kruškama, krompir s mrkvom i potrudite se da dijete upozna novu senzaciju okusa.

* Možete započeti s dodavanjem proteina u kašice. Recimo, možete napraviti supicu na telećim kostima, dodati dobro kuhano pileće, pureće ili teleće meso povrću.

* Ne zaboravite da dijete sada ima i prve zube, što znači da je spremno žvakati. Ponudite mu grašak, a ostale namirice koje već jede nemojte do kraja usitnjavati. Dajte djetetu hranu s teksturom koju može držati i istraživati. Prvih pet namirnica moglo bi biti:

- Keksi od integralnog brašna;

- Štapići tvrdog sira;

- Komadi očišćenog i oguljenog voća: dinja, banana, jabuka, kruška;

- Kuhani štapići mrkve;

- Kuhani brokula i karfiol.

Od devetog do 12. mjeseca

Oko prvog rođendana dijete je spremno jesti većinu vrsta hrane i nemojte se više ograničavati na kašice i supice, naravno ako za to ne postoje zdravstveni razlozi.

* Dijete treba tri obroka čvrste hrane i barem dvije užine dnevno.

 * Pobrinite se da unosi dovoljno hrane koja će osigurati željezo poput crvenog mesa, mahunarki, kao i voća, hljeba i žitarica.

* Dijete je sve samostalnije i dozvolite mu da jede samo. Nudite mu hranu koju može jesti prstićima, a vrijeme je da se počne upoznavati i s kašikom i viljuškom.

Alergije

Posljednjih godina sve se više pažnje posvećuje alergijama i intoleranciji na hranu. Simptomi alergija na hranu (povraćanje, proljev, osipi, otekline oko usta) uglavnom se pojavlju brzo nakon konzumiranja namirnica.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma dijete obavezno odvedite liječniku. Najčešći uzročnici alegrija su: orašasto voće, jaja, mlijeko, pšenica, riba, soja i grah.

Šta izbjegavati

* Od šestog do devetog mjeseca: Jaja i namirnice koje sadrže gluten (pšenica, ječam, zob i raž).

* Do 12. mjeseca: Bjelance, kravlje mlijeko, so, šećer, med, slatkiše, gazirane napitke, orašaste plodove, kokice, kikiriki puter, povrće i voće izrazito tvrde strukture, školjke i puter.

Važno

Djeci ne dajite orašaste plodove niti kokice do navršene treće godine života zbog opasnosti od gušenja. Također, budite pažljivi s davanjem kikiriki putera i nakon navršenih 12. mjeseci, jer je on izrazito jak alergen. Posebno budite oprezni ako u porodici ima slučajeva alergije.

Tagovi

Dohrana
NA VRH