KORISNO

Prehrana djece: Zašto su dvogodišnjaci "teški" na hrani

"Bebe i mame"

Djeca znaju biti vrlo izbirljiva i "teška" na hrani, a posebno se to odnosi na dvogodišnjake. To je, naime, period kad su djeca izbirljiva i tvrdoglava, a problem je i to što roditelji često ne znaju kakve su potrebe djeteta tog uzrasta.

Dijete od dvije godine jede manje od dojenčeta. To je sasvim logično, jer dvogodišnjak raste sporije od bebe. Doduše, na kretanje troši više energije od bebe, ali zato mu treba manje kalorija za znatno sporiji rast. Zato mu i ne treba toliko hrane.

Nije nikakav problem i ako dijete preskoči neki obrok - tražit će kad bude gladno. Sve dok je dijete zdravo i raste normalno (što pokažu visina i težina prilikom liječničkog pregleda, mada, čak i ako je težina nešto manja, nije problem ako je dijete zdravo), možete biti sigurni da jede dovoljno.

Jedan od mogućih problema u ovom uzrastu jeste da dijete pije suviše mlijeka, pa onda nije dovoljno gladno za drugu hranu. Tada bi trebalo ograničiti unos mijleka, što je najlakše postići tako što mu ga nećete davati iz flašice, nego iz čaše.

Što se flašica tiče, dijete bi se u ovom uzrastu već trebalo odviknuti od njih i naučiti da koristi čašu ili šolju - preduga upotreba flašice deformira dječije zube.

Pogrešno je tjerati dijete da jede. Ono na to obično reagira tvrdoglavošću pa problem postaje sve veći. U ovom periodu djeca zahtijevaju slobodu izbora, jednog dana jedu malo, sljedećega mnogo, danima traže i jedu isti hranu...

Sve ove faze su privremene i dokle god je dijete zdravo, ne treba brinuti niti ga forsirati da "jede kao i sva ostala djeca". Naoružajte se strpljenjem i malo sačekajte - bubice će već proći.

Više o temi Izbirljivo dijete

NA VRH

Podijeli članak na