PREHRANA

Za najmlađe: Maštovita peciva

"Bebe i mame"

13.7.2018

Sastojci: 500 g namjenskog brašna za dizana tijesta, 20 g svježeg kvasca, 50 ml vode, 100 ml ulja, 200 ml toplog mlijeka, so, malo šećera, 1 kašika sjemenki suncokreta, 1 kašika sjemenki tikve, 1 kašika sjemenki susama.

Za premazivanje: 1 jaje.

Priprema

1. Kvasac izmrvite, dodajte malo šećera, brašna i mlake vode, pa ostavite na toplom mjestu da se kvasac digne.

2. Prosijanom brašnu dodajte sjemenke suncokreta i tikve, so, ulje, dignuti kvasac i s toplim mlijekom umijesite glatko tijesto.

3. Pokriveno tijesto ostavite na toplom mjestu.

4. Tijesto razvaljajte na debljinu dva do tri centimetra i kalupom izrezujte različite oblike. Premažite ih umućenim jajem, pospite susamom i ostavite da stoje 15 minuta.

5. Peciva složite na namašćen pleh i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni oko 20 minuta.

Posluživanje: Poslužite ih za doručak ili kao jednostavne zalogaje uz dodatke po želji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.