PREHRANA

Ako ga ne vole, maskirajte povrće u obrocima za djecu

"Bebe i mame"

26.7.2018

Ni vaše dijete ne voli povrće? Kako god da zamaskirate zdravu hranu u obroku dijete je uvijek otkrije? Ne očajavajte, jer niste jedini. Ako dijete odbija jesti povrće postoji nekoliko načinja da podvalite zdrav zeleni ručak.

To ne znači da im treba zabraniti brzu hranu. Upravo suprotno, iskoristite picu i slične stvari kao njihovu omiljenu hranu u koju ćete sakriti povrće. Evo nekoliko predloga za nove varijante njihove omiljene hrane.

Piletina

Umjesto masnog pomfrita, kao prilog piletini možete napraviti domaći kuvani krompir koji ćete izrezati kao pomfrit. Također, pokušajte s prženom mrkvom - pripremite je na isti način kao i pomfrit.

Piletinu pripremite sami, a ako dijete želi pohovano meso, onda ga uvaljajte u kukuruzno brašno pa pecite u rerni, umjesto u dubokom ulju.

Pizza

Umjesto da naručite pizzu, napravite je sami. Na tijesto možete staviti nasjeckani paradajz, papriku, brokulu, bosiljak. Također, tijesto možete napraviti od integralnog brašna i niskomasnog sira (možete pokušati kombinirati parmezan i čedar s mocarelom).

Umaci

Razni umaci i topljivi sirevi odlično će zamaskirati povrće koje dijete ne voli. Također, i okus će biti drugačiji i maleno neće tako lako otkriti zeleniše. 

Jedan zalogaj 

 Ako ne vole povrće predlažemo i ovo pravilo koje često daje rezulate: čak i ako djeca ne vole izgled povrća moraju pojesti barem jedan zalogaj. Ako im se ni tada ne svidi, onda ga ne moraju pojesti. Ovo poništava mnoge svađe oko ishrane tokom obroka, a većini djece se povrće ipak svidi kada probaju hranu. Pokušajte, mogli biste biti prijatno iznenađeni koliko različite hrane vaša djeca zapravo žele jesti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.