PREHRANA

Prehrana djece: Prvi bebin jelovnik

"Bebe i mame"

3.8.2018

Vaša je beba napunila šest mjeseci pa je došlo vrijeme za čvrstu hranu na jelovniku. Količina još nije toliko bitna i neće biti sve dok bebu dojite ili je hranite na flašicu.

Početak uvođenja čvrste hrane zapravo je više period stjecanja iskustava i upoznavanje s novim, različitim okusima.

Najprije znajte jedno: Bit će vam potrebno mnogo strpljenja u ovom periodu navikavanja. Trebali biste obratiti pažnju da ne počinjete s dohranom kada je beba nervozna i sita. Najbolje je u početku novu hranu davati joj kad je gladna, lijepo raspoložena i nasmijana.

Prva čvrsta hrana mogu biti kašice od riže, povrća i voća. Preporučljivo je davanje povrća prije voća. Maleno bebino nepce spremno je za nove okuse, ali tek nakon što bude sasvim prihvaćeno povrće, ponudite voće. Ono je slatko i bebe ga uglavnom prihvataju bez većih problema.

Važno je još i ovo: U pripremi hrane za bebu izbjegavati so i šećer. Novu namirnicu uvodite samu, bez dodataka, najbolje ujutro da bi se do večeri uočila moguća alergijska reakcija.

Povrće

Povrće ima visoku hranjivu vrijednost, mnogo vitamina, proteina, bjelančevina, vlakana, oligoelemenata. Ono se obično bebama daje u prerađenom, kuhanom stanju. Sirova se daje uglavnom samo mrkva. Kada se beba navikne na pojedinačne okuse povrća, možete kombinirati krompir i mrkvu, rižu i krompir...

Voće

Najprije ponudite voće našeg podneblja: jabuku, krušku, kajsiju, šljivu, ali i bananu. Citrusno voće nije preporučljivo u prvoj godini života zbog alergijskih reakcija. Voće možete davati sirovo, kuhano ili pečeno.

Voćne sokove možete ponuditi bebi i ranije - u petom mjesecu. U početku ih razblažite prokuhanom vodom. Započnite s malim količinama, koje ćete vremenom povećavati.

Kombinirajte različite vrste voća (jabuka i mrkva, jabuka i kajsija). I ne pretjerujte. Sasvim je dovoljno dati između obroka po šest kašičica dva puta dnevno.

Žitarice

Cerealije su izvor energije, ali i drugih sastojaka kao što su vitamini, željezo, kalcij. U žitarice spadaju riža, pšenica, kukuruz, ječam, raž i zob.

Količina žitarica treba pratiti bebin uzrast: koliko mjeseci, toliko kafenih kašika žitarica. Pšenica, raž i ječam sadrže gluten koji kod beba može izazvati celijakiju, pa ih izbjegavajte do osmog ili devetog mjeseca.

Meso

Meso je izvor bjelančevina, masti, željeza, vitamina B i mineralnih soli. U ishranu se uvodi oko osmog mjeseca, zajedno s povrćem. Birajte mlado pileće, teleće ili janjeće meso, u početku samljeveno i očišćeno od žila i masti. Meso može biti kuhano ili pečeno.

Jaje

Vitamine, mineralne soli, masti, ugljikohidrate a najviše bjelančevina naći ćete u jajima. Žumance nemojte davati djetetu do prvog rođendana, a bjelance, koje mnogo češće izaziva alergijske reakcije (koprivnjača, povraćanje, proljev) ne prije 15. mjeseca.

Šta, kada, koliko

U šestom mjesecu, kada se obično počinje s dohranom, beba bi trebala imati pet obroka, od toga tri glavna i dvije užine. Uz svaki obrok ide majčino mlijeko ili adaptirana formula.

Za doručak i večeru i dalje treba biti mlijeko. Za užinu podoju ili formuli dodajte svjež sok ili voćnu kašicu, a za ručak supicu od povrća ili mliječnu kašicu s rižom.

Količine su za početak minimalne i to od jedna do šest kašičica. U sedmom mjesecu količinu hrane povećavajte.

Prijedlozi

* Sok od jabuke - Dobro opranu jabuku izrendajte i procijedite.

* Sok od mrkve - Jednu zrelu mrkvu dobro operite, izrendajte i ostavite da odstoji sat, a zatim procijedite.

* Kaša od riže - Tri kašičice riže sameljite ili istucajte. Razmutite je u malo vode, zatim smjesi dodajte 100 mililitara vode i kuhajte na tihoj vatri 30 minuta. Dodajte 150 mililitara mlijeka i kuhajte još malo uz stalno miješanje.

* Pire od krompira - Jedan krompir srednje veličine kuhajte dok ne omekša, prognječite ga i dodajte oko 100 mililitara mlijeka i promiješajte.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.