PREDLAŽEMO

Karfiol i brokula na tanjuru

Iako ove vrste povrća vjerovatno neće biti prvi izbor djeteta, ne zaboravite da se od njih mogu napraviti vrlo zdrava i ukusna jela

Kelj, kupus, karfiol i brokula spadaju u istu porodicu. Ilustracija

"Bebe i mame"

13.9.2018

Kelj, kupus, karfiol i brokula spadaju u istu porodicu, ali samo brokula, naročito njene klice sadrže tvari koje podižu imunološki sistem. Iako ove vrste povrća vjerovatno neće biti prvi izbor djeteta, ne zaboravite da se od njih mogu napraviti vrlo zdrava i ukusna jela.

Brokula je vrijedan izvor vitamina i minerala. Dokazano je da brokula sadrži različite biološki aktivne sastojke i spojeve te antioksidanse koji smanjuju rizik obolijevanja od nekih tipova raka i srčanih bolesti.

I karfiol spada među izrazito zdrave vrste povrća. On sadrži folnu kiselinu, B vitamin, 14 različitih minerala i elemenata u tragovima te 18 različitih aminokiselina.

Popularne su guste krem juhe od brokule s nekoliko kapi slatkog vrhnja. Vrlo je ukusna ako se priprema na pari, a slično jelo moguće je napraviti i od karfiola.

Kada karfiol ili brokulu pripremate za djecu, izrezane peteljke prvo kuhajte u vreloj blago slanoj vodi oko pet minuta, a zatim dodajte cvjetove pa i njih isto toliko kuhajte. Ocijedite povrće i dalje ga pripremajte prema želji.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.