KORISNO

Šta kad mama nema dovoljno mlijeka

Pedijatri i stručnjaci preporučuju da nikako ne odustajete od dojenja, zato, ako je ikako moguće, isprobajte preporučene tehnike kako bi vaše dijete uživalo u blagodati koje mu vi možete priuštiti

Količina mlijeka često se ne poklapa s potrebama djeteta. Ilustracija

"Bebe i mame"

24.9.2018

Majčino mlijeko je najzdravije - činjenica je koju više niko ne može osporiti i znaju je sve sadašnje i buduće majke, dojile one ili ne. Majčino mlijeko ne može se nadomjestiti nikakvim umjetnim pripravcima, ono je hrana i lijek.

Ali, šta kada se dogodi da majka zbog nekog razloga nema dovoljno mlijeka, a dijete zbog razvoja zahtijeva sve veće količine? Mišljenja su brojna. Činjenica je da samo 2,5 posto žena nema dovoljno mlijeka.

Statistike pokazuju da čak 50 posto majki odustaje od dojenja u prvih mjesec dana ili uz svoje mlijeko koristi i umjetno mlijeko kao nadohranu.

Pri tome se jaljaju brojni problemi, ali ono šta je najvažnije jeste da novopečene majke shvate da one ponekad i nisu krive zašto nemaju mlijeka i da iako su učinile sve što je ljudski moguće da nahrane svoje dijete, pri tome nisu uspjele.

Količina mlijeka često se ne poklapa s potrebama djeteta. Mlijeka je najčešće previše ili premalo, a proizvodnja bi se trebala uravnotežiti u roku nekoliko sedmica. Iskustvo govori da treba biti uporan, bez obzira na probleme, ali šta kada je vaše dijete gladno, ne raste i ne dobiva na težini ili, što je gore, gubi na težini, često i neutješno plače, iako vam je satima bilo na dojci?

Činjenica je da nijedna majka ne želi da njeno dijete bude gladno, da zaostaje u razvoju i da plače, jer je gladno. Ipak, majka će se najbolje osjećati kada samostalno odluči da li će nadohranjivati dijete ili ne. Ne smije biti pritiska okoline da pod svaku cijenu mora dojiti svoje dijete, jer će taj svoj stres prenijeti na dijete. Mora biti svjesna da je dobra i požrtvovana majka bez obzira dojila ona ili ne.

Pedijatri i stručnjaci preporučuju da nikako ne odustajete od dojenja, zato ako je ikako moguće, isprobajte preporučene tehnike kako bi vaše dijete uživalo u blagodati koje mu vi možete priuštiti.

*Što više dojite više će se mlijeka proizvoditi - praksa pokazuje da je tako kod većine žena. Ukoliko imate premalo mlijeka nastojite čim više dojiti svoje dijete

*Stavite dijete u dobar položaj - ukoliko dijete nije u dobrom položaju, moguće je da neće moći sisati i stimulirati vaše bradavice, a s time i proizvodnju mlijeka.

*Dojite na obje dojke - svaki put kada dojite dijete, ponudite mu obje dojke u ravnomjernom vremenskom razmaku.

*Odmarajte s bebom nekoliko dana - ukoliko je moguće, nekoliko dana provedite s bebom u krevetu, odmarajući i dojeći ju, kako bi se stvorila povezanost, a što bi moglo potaknuti i proizvodnju mlijeka.

* Masaža dojke - kružno masirajte dojku od perifernog djela prema sredini.

*Oblozi - prije dojenja stavite topli oblog kako bi se dojka još više opustila.

*Motivacija - ljekari preporučuju da se za dojenje djeteta trebate pripremati za vrijeme trudnoće, odnosno da će smirena i sretna majka lakše proizvoditi mlijeko od one zabrinute i pod stresom.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.