PREPORUKE

Topli napici za mališane

Prehrambene se navike u hladnom vremenskom razdoblju mijenjaju jer tako pomažemo tijelu da proizvede više topline kao odgovor na hladnoću

Kako je jedan od najomiljenijih toplih napitaka. Ilustracija

"Bebe i mame"

7.10.2018

Ako ne pijemo dovoljno tekućine dehidratacija tijela moguća je kad je hladno jednako kao i ljeti, posebno kada su u pitanju djeca. Najčešći simptomi su umor, glavobolja, suhe i ispucale usnice, suhi nosni putovi i potpuna bezvoljnost. Da biste spriječili pojavu dehidracije nužno je piti barem 6 do 8 čaša tekućine na dan.

Čim se temperatura zraka snizi, većina poseže za šoljom nekog toplog napitka, što je posebno preporučljivo za vrijeme boravka na planini ili vani uoće.

Prehrambene navike u hladnom vremenskom razdoblju se mijenjaju i time pomažemo tijelu da proizvede više topline kao odgovor na hladnoću.

Djeci su preporučljivi napici poput čaja, kakaa ili čokolade. Topli napitak također može pomoći opuštanju prije spavanja. U tom se slučaju najbolje je toplo mlijeko ili čokoladni napitak.

O čokoladi

Čokoladni napitak jednostavan je za pripremu. Dovoljno je samo ugrijati mlijeko i pomiješati ga s čokoladom u prahu ili čokoladnim pudingom. Djeca posebno vole kada se na topli napitak doda šlag te sve pospete čokoladnim mrvicama.

 O čaju

Pustite mašti na volju i sami osmislite svoj čajni napitak. Djeca najradije piju čaj od kamilice ili mente, ali ne zaboravite ni veliku ponudu voćnih čajeva.Naviknite djecu da čaj ne šećere, a ako su u pitanju veća djeca neka mu dodaju med.

O kakau

Kako je jedan od najomiljenijih toplih napitaka. Kakao sadrži niz "čudotvornih sastojaka" koji su dobri za zdravlje djece. Kakao sadrži i velike količine željeza, koje je neophodno za razvoj djece. Jedna šolja kakaa sadrži istu količinu željeza kao i četiri šolje špinata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.