SAVJETI

Sve što trebate znati o masnoćama u bebinoj prehrani

Znate li za sličnosti između majčinog mlijeka i maslinovog ulja? Čim počnete s dohranom povrtnim, mesnim i ribljim kašicama kojima se nerijetko dodaju i žitarice uspite i malo maslinovog ulja

Ilustracija

"Bebe i mame"

3.11.2018

Masti služe kao izolator od temperaturnih promjena, oblažu organe, održavaju kožu zdravom, pomažu u apsorpciji vitamina topljivih u mastima - A, D, E i K. Masti služe i kao skladišna energija, a za dojenčad i djecu koja brzo rastu masti su i važna građevna materija.

Masne su kiseline građevni materijal, poglavito za mozak, koji je u djeteta nesrazmjerno velik u odnosu na odraslu osobu i troši oko 50 procenata energije unesene hranom. U tom su pogledu posebno važne nezasićene masne kiseline.

Masti u majčinom mlijeku

Hemijski sastav majčinog mlijeka jedinstven je i najbolje prilagođen potrebama dojenčadi tokom prvih mjeseci života i ono je najbolja hrana za male bebe. Masti su u majčinom mlijeku zastupljene u približno 50 posto energetskog udjela, a vrsta masti koja prevladava je jednostruko nezasićena masna kiselina - oleinska.

Upravo ona masna kiselina koja prevladava u maslinovom ulju! Osim toga, esencijalna masna kiselina - linolna - jednako je zastupljena u majčinom mlijeku kao i u maslinovom ulju.

Samo punomasno mlijeko

Tokom prvih šest mjeseci, majčino mlijeko sadrži svu potrebnu količinu kalorija i masti za dojenčad. Od šestog mjeseca do godine dana, iako se uvode nove namirnice i izvori masnoća, majčino mlijeko i dalje ostaje osnovni izvor masti u prehrani.

Cijelu prvu godinu masti čine približno polovicu energetskih potreba. Tek nakon prvih nekoliko godina života, udio masnoća u prehrani djeteta treba smanjivati i postepeno preći na 30-33 procenta ukupne energije, koliko bi, prema preporukama, trebale konzumirati zdrave odrasle osobe.

Za dojenčad i djecu masti su izuzetno važne hranjive tvari i stoga nikakva restrikcija u prvih nekoliko godina života ne dolazi u obzir. To u praksi znači da nije preporučljivo davanje obranog mlijeka i mliječnih proizvoda

Najsličnija masnoća

Budući da je dojenčad od prvih dana života naviknuta na unos oleinske masne kiseline putem majčinog mlijeka, najsličnija masnoća s kojom valja nastaviti i tokom dohrane je maslinovo ulje. Osim što sadrži oleinsku masnu kiselinu, opskrbljuje mladi organizam prijeko potrebnim esencijalnim masnim kiselinama (linolnom i alfa-linolenskom) koje se ne mogu sintetizirati i stoga ih valja unositi hranom. Esencijalne masne kiseline nužne su za adekvatan rast, očuvanje zdravlja kože, vida, mozga i brojne druge tjelesne funkcije.

Kada dodati ulje u bebinu hranu

U hranu za dojenčad ne stavlja se so niti drugi začini, a valja izbjegavati i dodavanje šećera. Nasuprot tome, dodatak masnoća se preporučuje, posebice kada se započne s povrtnim, mesnim i ribljim kašicama, obično od šest mjeseci starosti. Maslinovo ulje posebno se preporučuje kao dodatak dojenačkim kašicama, zbog specifičnog lipidnog profila, ali i zbog sadržaja brojnih drugih molekula s blagotvornim djelovanjem na zdravlje.

Dodatak čajne kašičice maslinovog ulja povrtnim kašicama, osim što osigurava izvor korisnih masti i kalorija, ujedno pospješuje apsorpciju vitamina topljivih u mastima - A, D, E i K. Spomenuti vitamini, koji se nalaze u povrću, ne bi se mogli adekvatno apsorbirati bez prisustva određene količine masti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.