Foto: Ilustracija

KORISNO Život u porodici

Kad je dijete spremno da jede za stolom

Djeca vole šareni pribor i posuđe u jakim bojama, jer ih to zabavlja, pa im nabavite pribor koji će samo ona koristiti

Autor: "Bebe i mame"
04.11.2018 07:49
A
A
A

Pedijatri su zagovornici teorije da do šest mjeseci beba ne treba jesti ništa osim majčinog mlijeka. Čim počnete dijete hraniti čvrstom hranom, počinje učenje.

Kada maleni uče jesti, to rade s puno zbave, pa se naoružajte strpljenjem i pomirite s tim da će hrane biti svuda po kući, a najmanje u bebinim ustima. Nabavite plastične, savitljive kašičice sa kojima će se dijete moći igrati i jesti bez bojazni da će se povrijediti.

Ako sjedi u hranilici, stavite mu hranu u tanjir i dozvolite da ispituje, "pipka" ručak, "razvlači" ga po tanjiru i prstićima. Ne sipajte previše hrane, jer se djeca lakše snalaze s manjim količinama hrane.

Djeca vole šareni pribor i posuđe u jakim bojama, jer ih to zabavlja, pa im nabavite pribor koji će samo ona koristiti. Osigurajte i prostor oko hranilice, jer će hrane biti po podu, na tepihu ili pločicama.

Trudite se da što češće cijela porodica zajedno jede i od ručka napravite igru i dobru zabavu. Nije loše ni da obroci budu uvijek u isto vrijeme, jer bebe vole rutinu.