KORISNO Život u porodici

Kad je dijete spremno da jede za stolom

Djeca vole šareni pribor i posuđe u jakim bojama, jer ih to zabavlja, pa im nabavite pribor koji će samo ona koristiti

"Bebe i mame"
04.11.2018 07:49

Foto: Ilustracija

Pedijatri su zagovornici teorije da do šest mjeseci beba ne treba jesti ništa osim majčinog mlijeka. Čim počnete dijete hraniti čvrstom hranom, počinje učenje.

Kada maleni uče jesti, to rade s puno zbave, pa se naoružajte strpljenjem i pomirite s tim da će hrane biti svuda po kući, a najmanje u bebinim ustima. Nabavite plastične, savitljive kašičice sa kojima će se dijete moći igrati i jesti bez bojazni da će se povrijediti.

Ako sjedi u hranilici, stavite mu hranu u tanjir i dozvolite da ispituje, "pipka" ručak, "razvlači" ga po tanjiru i prstićima. Ne sipajte previše hrane, jer se djeca lakše snalaze s manjim količinama hrane.

Djeca vole šareni pribor i posuđe u jakim bojama, jer ih to zabavlja, pa im nabavite pribor koji će samo ona koristiti. Osigurajte i prostor oko hranilice, jer će hrane biti po podu, na tepihu ili pločicama.

Trudite se da što češće cijela porodica zajedno jede i od ručka napravite igru i dobru zabavu. Nije loše ni da obroci budu uvijek u isto vrijeme, jer bebe vole rutinu.

Oglasi

NA VRH