PREPORUKE

Za djecu i predjelo od povrća

Kod djece koja su dobila 30 g mrkve za predjelo povećao se unos brokule, poslužene kao prilog uz glavno jelo, za gotovo 50 posto u usporedbi s djecom koja nisu dobila mrkvu za predjelo

Ilustracija

"Bebe i mame"

13.11.2018

Kako podsticati djecu da jedu zdravu hranu, posebno povrće? Odgovor su dali američki naučnici koji su utvrdili da se povećanjem količine povrća koje se nudi djeci kao predjelo za ručak, povećava i njegov unos u glavnom jelu.

U istraživanju je bilježen unos povrća 51 djeteta u vrtiću u četiri navrata. Djeca su podijeljena u četiri skupine: prva skupina nije dobivala predjelo, druga je dobivala 30 g, treća 60 g, a četvrta 90 g mrkve za predjelo.

Kod djece koja su dobila 30 g mrkve za predjelo povećao se unos brokule, poslužene kao prilog uz glavno jelo, za gotovo 50 posto u usporedbi s djecom koja nisu dobila mrkvu za predjelo. Djeca koja su dobila 60 g mrkve za predjelo su utrostručila unos brokule.

Rezultati studije se suprotstavljaju tradicionalnom vjerovanju da djeca ne žele jesti povrće. A evo i ideje roditeljima kako će navikavati svoju djecu na zdravu i uravnoteženu prehranu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.