RAST & RAZVOJ

Naučite kako potaknuti razvoj djetetove mašte

Pratite mentalni razvoj vaših mališana

(A. Sm.)

2.10.2014

Kako bi se vaše dijete uspješno razvijalo, uz fizički rast i psihički razvoj ne smijemo zanemariti djetetovu maštu. Upravo ona vaše dijete čini jedinstvenim i posebnim. Sve zajedničke aktivnosti, čak i one najosnovnije, ukoliko se potrudite mogu biti pravi okidač za razvoj bujne mašte vašeg djeteta. U prvim godinama djetetova života mozak se razvija vrtoglavom brzinom te je upravo stoga to idealan period za kreativni razvoj djeteta.
 
Što šarenije slikovnice, oponašanje zvukova iz prirode prilikom igre, bez obzira radilo se o zvuku kamiona, voza ili oglašavanju neke životinje djetetu će približiti doživljaj vanjskog svijeta, a ujedno mu i ostaviti i dovoljno prostora za nagađanje. Dok gledanje u ekran djetetu pruža i vizualan i akustičan dojam prirode, prisna igra s djetetom potiče ga da neke stvari mora i samo zamisliti.
 
Za razvoj mašte djetetu nisu potrebne posebne skupocjene igračke i rekviziti, ono će biti u stanju stvoriti svoje malo carstvo uz neki stari šešir i običnu kuhinjsku kašiku koja može imati funkciju čarobnog štapića. U tren oka vaše dijete se pretvara u pravog malenog čarobnjaka. Jastuci i prekrivač u kratkom roku se pretvaraju u dvorac iz davnina, a ručnik na glavi će mamu učiniti pravom kraljicom.

Potrudite se poticati dijete na maštanje u igrama koje ne sadrže nasilje i pripremite ih na to da se isto tako mogu igrati i sa svojim vršnjacima. Prvih nekoliko puta je u redu da vi osmislite scenarij igre, ali kasnije to prepustite vašem djetetu, piše Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.