RAST & RAZVOJ

Da li djeca danas prebrzo odrastaju?

Šta su rekli roditelji o svojoj djeci, njihovim navikama i ponašanju

(A.Sm.)

25.11.2014

Pogledajte šta su rekli roditelji o svojoj djeci, njihovim navikama i ponašanju.

Šta roditeljima smeta? To što djeca imaju Facebook stranicu prije 12. godine ili što djeca vjeruju više prijateljima nego njima.

Više od 2.000 roditelja sa djecom uzrasta između osam i 12 godina odgovarala je na pitanja o djeci, njihovim navikama i ponašanju, prenosi B92.

Gotovo polovina roditelja rekla je da osjeća pritisak da djeci kupi najnovije tehnološke "igračke". Više od 50 posto dozvoljava djeci da pretražuju internet bez nadzora i preuzimaju aplikacije već od desete godine.

U prosjeku, polovina roditelja rekla je da ne bi imala ništa protiv da dijete ima Facebook profil u 12. godini. Današnji desetogodišnjak može da uživa i u tabletu, odabiru odjeće koju će nositi, a zna sebi da napravi i doručak, pokazalo je istraživanje. Međutim, on ne može sam putovati autobusom, nositi šminku i dobiti e-mail račun, do 11. godine.

Studija je također pokazala da 40 posto roditelja smatra iritantnim što zvijezde i prijatelji imaju više uticaja na njihovu djecu, od njih samih. Tony Nit, izvršni direktor firme Get Safe Online kaže: "Današnja djeca su dio digitalne generacije i oni ne znaju da postoji drugačiji način života, koji ne uključuje internet i moderne uređaje. Međutim, mladi ljudi moraju da shvate rizike i granice koje ne bi trebalo da prelaze".

"Dio toga je povjerenje i obrazovanje. Najbolje je rano uputiti djecu u brigu o sigurnosti na internetu, a to znači da i roditelji moraju znati više o savremenim tokovima na internetu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.