RAST & RAZVOJ

Svakodnevica: Zabava za male i velike

Korisni savjeti za roditelje

Redakcija

16.10.2016

Kada ste na poslu, jedva čekate da se vratite kući i posvetite djetetu, uz obećanje samom sebi da ćete tu večer sigurno odvojiti za svoje najdraže. Međutim… Opet ste u začaranom krugu kućnih poslova, obaveza i pitate se gdje je vrijeme za vas i djecu?

Šta s djecom, prepunom energije, kada su zatvorena u četiri zida? Kako osmisliti njihovo vrijeme i naučiti ih mnogim stvarima, ne namećući im obaveze.

Mnogi roditelji misle da je najteže s najmlađima koji, uglavnom, ne znaju čitati, pisati i teško im je održavati pažnju. Svaka igračka njima je dobra pet minuta, crtanje brzo dosadi, a dnevna doza televizije već je ispunjena. Stručnjaci kažu da djeci u predškolskom periodu treba dosta igračaka.

O igračkama dijete vodi računa, one su mu prijatelji, sa njima razgovara i tako se razvija ljubav, nježnost, prijateljstvo. Igračke pomažu razvoju pamćenja, pažnje i mašte. Igračka je roditelju velika pomoć u vaspitanju djece.

Velika količina slobodnog vremena postaje opterećujuća i za dijete i za roditelje. Djeci, posebno mlađoj, treba pomoć u planiranju i organiziranju slobodnog vremena, jer čim završe s jednom igrom, njima ponovo postaje dosadno.

Pogrešno je kada roditelji stalno djetetu nude gotova rješenja. Umjesto toga, djetetu trteba ponuditi mogućnost da samo odabere šta će sljedeće raditi. Tako dijete uči birati od mnogo ponuđenih prijedloga ono što mu najviše odgovara i počinje kreativno, aktivno i odgovorno svojim odlukama stvarati vlastiti svijet.

Šta raditi u kući

* Uključite djecu u pripremanje večere i usput ih učite o važnosti zdrave ishrane.

* Dramatizacije lutkama: Sve dramatizacije lutkama vrlo su značajne, jer dijete samo glasom mora izraziti osjećanje.

* Nastavi rečenicu: Djeca nastavljaju rečenice koje roditelji započinju.

* Društvene igre. Za početak pokušajte s “čovječe ne ljuti se”, ali, morat ćete djetetu pomoći u brojanju.

Knjige su, opet, u trendu

Na roditeljima je da izaberu odgovarajući sadržaj za svoje dijete. Pri izboru, morate paziti na uzrast djeteta i interesiranje.

Zauzrast do tri godine najbolje su slikovnice bez teksta, a nakon toga jednostavne knjižice sa kratkim sadržajem. U petoj godini djetetu kupite knjige s kratkim pričama, bajkama, basnama. Vi čitajte, a neka dijete lista i razgleda slike, piše portal Bebeimame.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.