RAST & RAZVOJ

Okolina važnija od genetike

Na rast djeteta do njegove pete godine više utječe okolina nego genetski faktori

24.2.2017

Na rast djeteta do njegove pete godine više utječe okolina nego genetski faktori, ustvrdili su radnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Ta je UN-ova agencija ustanovila da, unatoč razlikama koje postoje među pojedincima, rast prosječnog djeteta u bilo kojem dijelu svijeta leži u tačno određenom nizu faktora.

– Djeca iz Indije, Norveške i Brazila pokazuju sličnosti u fizičkom razvoju kada su im omogućeni zdravi uvjeti za život u njihovim ranim godinama. Na razlike u rastu djece do pet godina više utječu, primjerice, kvalitetna ishrana, nezagađen okoliš, dobra zdravstvena zaštita i prehrambene navike, od genetskih ili etničkih faktora – stoji u saopćenju WHO-a o standardima o rastu djece.

Studiju su naučnici proveli među 8.000 mališana iz Brazila, Gane, Indije, Norveške, Omana i SAD u dobi do pet godina. Sva odabrana djeca imala su “optimalne uvjete za pravilan rast”, poput dojenja, nakon toga kvalitetne ishrane i zdravstvene zaštite, a majke su bile nepušači.

Po završetku istraživanja mjereni su visina i težina djeteta s obzirom na životnu dob te omjer visine i težine. Mjereno je i šest ključnih motoričkih razvojnih faza, poput trenutaka kad su djeca počela sjediti, puzati i hodati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.