RAST & RAZVOJ

Gledam, mrdam, istražujem

Kada miče rukama i nogama, kako drži glavu, kad će propuzati i prohodati

1.3.2017

Pokreti su jedan od osnovnih znakova života, a brzina kojom beba uči pokrete u prvoj godini je zadivljujuća – od držanja glavice do prvih koraka.

Prva tri mjeseca

Razvoj motorike u prva tri mjeseca ide od glave prema nogama: dijete uspijeva držati uspravno glavicu. U prvim sedmicama nevoljni pokreti sve su rjeđi. Sa sedam-osam sedmica beba može biti aktivna i do deset sati dnevno: mrda se, “vozi bicikl”, izvija se. Tada ruke postaju centar svijeta – beba ih otvara, zatvara, gleda, rukama ispituje svoje lice.

S mjesec dana beba pokušava podići glavicu, s dva mjeseca neke bebe uspijevaju držati glavicu podignutu malo duže, ako leže na stomaku mogu je podići za 45 stepeni. S tri mjeseca kontrola glavice već je završena.

Od četvrtog do šestog mjeseca

S četiri mjeseca beba može prebaciti predmet iz jedne u drugu ruku. S pet veći dio dana provodi u igri i razgledanju. Već može provoditi neko vrijeme u polusjedećem položaju, dok sa šest mjeseci neke bebe sjede bez potpore. Kada počne sjediti, gotov je drugi bitan proces – mišići leđa su ojačali.

Sedam i osam mjeseci

U ova dva mjeseca više će se razvijati psihičke sposobnosti djeteta. Razvija se kontrola oči-ruke-tijelo, što je najveći skok u razvoju. Dijete u tom periodu svjesno hvata igračke rukom, počinje shvatati šta je naprijed, a šta nazad.

A sa osam mjeseci počinje upotrebljavati palac i kažiprst kada želi nešto dohvatiti – kao da to radi pincetom.

To vrijeme je karakteristično i po tome što mnoge bebe počinju puzati. Neka djeca u ogradici pokušavaju ustati, dok se pokušaji malih lijenčina završavaju na klečanju.

Deveti i deseti mjesec

To je vrijeme za istraživanje. Stajanje u mjestu već je prevaziđeno i beba želi otkriti šta se nalazi dalje. Neke bebe već su aktivni puzači. One druge su lijene, pa se pokreti svode na odupiranje nogicama i pomjeranje guze. Kako god, bebe se u tim mjesecima pokušavaju uspraviti.

Od desetog mjeseca do godine

Ravnoteža se u tim mjesecima brzo razvija. Dijete uspijeva prvo hodati uz pomoć namještaja u stanu, kasnije uz oslanjanje na vaše ruke. Ne požurujte ga, kada bude bilo spremno ono će se samo pustiti. U početku hod liči na pravu malu akrobaciju.

Postepeno uči koračati sigurnije, ali se ne zna zaustaviti. Ruke diže u zrak, da bi održalo ravnotežu. Onog trena kada dijete hoda spuštenih ruku i zna se zaustaviti, možete reći da je savladalo hodanje.

VAŽNO

Treba znati da neka djeca prohodaju sa deset mjeseci, dok je kod nekih taj proces usporeniji pa hodanje usavrše oko 18. mjeseca.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.