RAST & RAZVOJ

Bebe i njihove navike

Rezultati istraživanja, preporuke stručnjaka

25.7.2017

Tajni jezik

Jeste li znali da blizanci često razviju jednu vrstu tajnog govora koji samo njih dvoje razumiju? Naučnici su dokazali da čak 40 procenata blizanaca imaju svoj “interni” jezik koji druge osobe slabo ili nikako ne razumiju.

Ali, za blizance je tipično da im se govor u početku sporije razvija, dok se to kasnije samo po sebi regulira i oni i u govoru stižu svoje vršnjake.

Med i mlijeko

Starinski recept za zaustavljanje kašlja glasi: Treba uveče popiti šolju toplog mlijeka zaslađenog medom.

Nova istraživanja kažu: Ne činite to ako je kašalj produktivan i praćen iskašljavanjem šlajma. To vrijedi za odrasle, a što se male djece tiče, takav postupak čak može biti i opasan.

Šolju toplog mlijeka zaslađenog medom popijte samo ako ste prehlađeni!

Smij se, smij!

I istraživanje može biti zabavno! Tako su se istraživači iz Hammersnith Hospitala u Londonu silno zabavljali nasmijavajući i zabavljajući svoje male pacijente, a sve u ime nauke. I utvrdili su sljedeće:

Smijeh je stvarno zarazan.

Radovanje i smijeh izazivaju mnogo snažniji odgovor mozga nego što to čine strah ili stidljivost.

Svoje nalaze objašnjavaju time da se pozitivna osjećanja očito prenose bolje od negativnih. A to je dobro ne samo za djecu, već i za odrasle.

NAPOMENA: Djeca se smiju i do 400 puta dnevno, a odrasli jedva 15 puta!

Zašto smo takvi roditelji

Većina nas je imala sreću da ima dobre roditelje, iako nisu bili savršeni. Zbog toga jako malo stvari kao roditelji želimo promijeniti.

Kod većine današnjih muškaraca najveća promjena je preuzimanje praktičnije uloge oca od one koju su njihovi očevi imali s njima – više su s djecom, a i češće pomažu u domaćinstvu.

Za većinu žena, promjene uključuju pronalaženje ravnoteže između karijere i stalnih zahtjeva roditeljstva.

Podsjetnik o prehrani

* Period novorođenčeta je vrijeme od rođenja do navršenog prvog mjeseca. Glavna karakteristika tog perioda je ubrzani rast i razvoj, za šta je potebno obezbijediti odgovarajuću ishranu.

* Za ishranu novorođenčeta nezamjenjiva hrana je majčino mlijeko.

* Hranjenje treba započeti pola sata nakon rođenja i nikada ne čekati duže od šest sati.

* Prva hrana koju dijete dobije zove se kolostrum. To je gusta žućkasta tečnost bogata hranjivim i zaštitnim elementima prilagođenim za taj uzrast. Na njegovo stvaranje utječe hormon prolaktin koji se luči iz moždanog stabla, a djeluje direktno na mliječne žlijezde dojke. Proširene vene na grudima znak su da prolaktin obavlja svoju funkciju.

* Na kolostrum se nastavlja prelazno i zrelo mlijeko.

* Najkritičniji period za uspostavljanje dojenja su prvi dani nakon porođaja i potrebno je uložiti veliki trud da se dojenje uspostavi. Trud ulaže ne samo majka, nego i novorođenče, ali je isto tako značajna i podrška medicinskog osoblja.

* Za svako dojenje potrebno je da beba isprazni narednu dojku, inače će usporiti stvaranje novog mlijeka.

* Radi podražaja na što bolje stvaranje mlijeka ponekada treba ponuditi obje dojke, a kada se uspostavi stvaranje mlijeka dijete će biti zadovoljno količinom koju dobije iz jedne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.