RAST & RAZVOJ

Manje bebe brže napreduju

Avaz.ba

17.11.2017

Prosječna tjelesna masa novorođenčeta u ovom dijelu Evrope iznosi 3.500 grama. Međutim, bebe iz porodilišta obično izađu nešto lakše. Neposredno po rođenju dolazi do gubitka u tjelesnoj masi zbog pražnjenja crijeva, gubitka tečnosti putem bubrega, stolice, kože i pluća.

S druge strane, mlijeko se ne unosi u dovoljnim količinama zbog njegovog postepenog naviranja. Ovaj gubitak tjelesne mase dostiže vrhunac trećeg ili četvrtog dana i u prosjeku iznosi šest do deset procenata od mase na rođenju.

Ali, ne treba brinuti! Najkasnije desetog dana od rođenja, gubitak se nadoknadi i beba nastavlja normalno rasti i razvijati se. Beba najbrže raste u prva tri mjeseca nakon rođenja. U tom periodu ona napreduje u tjelesnoj masi po 750 grama mjesečno, znači u prvom tromjesečju dobije dva do 2,5 kilograma.

U drugom tromjesečju beba dobija po 600 grama mjesečno, tako da već sa pet-šest mjeseci udvostruči svoju porođajnu masu. Od šestog do devetog mjeseca, prirast u tjelesnoj masi iznosi mjesečno oko 450 grama, a od devetog mjeseca do kraja prve godine beba mjesečno dobije oko 300 grama.

To znači da beba u prva tri mjeseca dobije svakog dana po 25 grama, u drugom tromjesečju 20 grama, trećem 15, a četvrtom deset grama dnevno. Na svoj prvi rođendan, beba je tri puta teža nego na rođenju. U drugoj godini života napredovanje u tjelesnoj masi je nešto sporije, pa je s dvije godine beba četiri puta teža nego na rođenju.

Prema pravilu, djeca koja su pri rođenju bila manje tjelesne mase dobijaju kilograme brže i više, dok krupnija dobijaju nešto sporije i manje. Od treće godine do puberteta dijete dobija po dva do 2,5 kilograma godišnje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.