RAST & RAZVOJ

Za prve riječi odgovorni geni, porođajna težina i vrijeme rođenja

Avaz.ba

6.12.2017

Tepati, odnosno pričati u smjeru trbuha u trudnoći neće pomoći vašem nerođenom djetetu da tokom kasnijeg razvoja prije progovori, tvrde australski naučnici. Naprotiv, oni su ustanovili da sva pažnja ovog svijeta neće ubrzati vrijeme kada će vaše najmilije prvi put izgovoriti neki slog ili riječ.

Australski naučnici, koji su pratili razvoj 1.750 djece od rođenja do njihove sedme godine, ustanovili su da stepen majčinog obrazovanja, njezin prihod, pa čak ni psihičko zdravlje nemaju nikakva utjecaja na trenutak kad će dijete izgovoriti prve slogove. Stručnjaci, naprotiv, vjeruju da prerani porod i niska porođajna težina novorođenčeta mogu pridonijeti kasnijem početku govora kod djece.

- Dakle, roditelji konačno trebaju prestati osjećati grižnju savjesti, jer njihovo dijete još nije progovorilo prve slogove ili riječi, a djeca njihovih prijatelja u istom uzrastu jesu - kaže prof. Kate Taylor s Institutu za istraživanje zdravlja djece u Pertu.

Dječaci češće progovore kasnije od djevojčica. Djeca koja u porodici imaju osobe koje su progovorile kasnije također prve riječi izgovaraju kasnije od svojih vršnjaka.

Profesorica Taylor smatra da razgovori s djetetom ili čitanje djetetu nisu povezani s pitanjem hoće li ono prve riječi izgovoriti ranije ili kasnije.

Naravno, tvrdnje australskih naučnika u suprotnosti su s popularnim vjerovanjem da mala djeca koja počnu kasnije izgovarati prve slogove ili riječi rastu u problematičnoj porodici ili su nazadni u odnosu na vršnjake.

- Nadam se da će naše istraživanje uvjeriti mnoge roditelje da činjenica da je dijete kasnije progovorilo nema nikakve veze s njihovim bavljenjem djetetom i brigom kojom ga okružuju, niti s djetetovom inteligencijom - rekla je prof. Taylor.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.