RAST & RAZVOJ

Kretanje razvija dječiji mozak, a evo za šta je još dobro

Avaz.ba

21.12.2017

Kretanje i sport su jedan od temelja zdravog života, svima je to poznato. Ali kretanje nikad nije toliko važno kao u prvim godinama života.

S jedne strane u tim se godinama putem kretanja uče važni aspekti kao što su motorika, koordinacija, socijalno ponašanje i komunikacija. Osim toga već u tom dobu kretanje služi kao preventiva od kasnijih oboljenja kao što su bolesti srca i krvnih sudova, šećerna bolest ili pretilost.

Danas je, međutim, sve manje prostora za igru i kretanje. Osim toga stalno je u porastu ponuda pasivnih aktivnosti kao što su TV, internet, kompjuterske igrice. Umjesto više sati kretanja tokom dana, koji su nužni za zdrav i neometan razvoj, danas većina djece jedva da se kreće dva sata dnevno.

Zbog nedovoljnog kretanja već i mala djeca često imaju problema izazvanih pogrešnim držanjem tijela, pretilošću, pate od raznovrsnih smetnji koordinacije i slabe koncentracije ili su preko svake mjere agresivna, hipermotorična i nepristojna.

Uz sve to većina djece jako se raduje igri i kretanju i treba ih samo pravilno poticati. To se postiže sasvim jednostavnim igrama i svakodnevnim zadacima sve do aktivnog članstva u nekom sportskom klubu.

Pritom je uvijek jako važno da djeca ne izgube zadovoljstvo i užitak u igri i da ih podstičete u skladu sa njihovim sposobnostima.

Djeca imaju prirodnu potrebu za kretanjem. Samo po tome se može spoznati koliko je kretanje važno za razvoj djeteta pa ga zato treba poticati kroz igru. Pritom se ne mora uvijek "aktivno" igrati s djetetom. S malo mašte nije teško igre kretanja ugraditi u svakodnevicu ili poticati djecu na igru.

Klasici kao što je preskakanje konopca, igra lovice ili skrivača nikada ne izlaze iz mode. A zajednički porodični izleti djeci su naročito zabavni jer su povezani s mnogo kretanja, a uz to razvijaju i osjećaj zajedništva.

U današnje vrijeme djeca mnoge sate provode u mirovanju. Umjesto da ih podstiču na kretanje, mnogim je roditeljima lakše i jednostavnije upaliti televizor. Zaboravljaju pritom koliko je kretanje izvanredno važno za razvoj motoričkih, duhovnih i socijalnih sposobnosti.

Dijete koje se ne može igrati praktično je obogaljeno. Čak i kad vam se čini da za onoliko sati kretanja koliko je djetetu potrebno tokom dana jednostavno nema dovoljno vremena, s malo elana moguće je i malu i veću djecu kroz igru vezati za svakodnevicu. Razvoj kretanja usko je ovisan sa razvojem inteligencije i samostalnosti . Djeca koju podstiču na vlastitu aktivnost bolje prolaze i na testovima inteligencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.