RAST & RAZVOJ

Metode koje djeluju: Obećanja koja biste danas trebali dati svojoj djeci

Avaz.ba

1.1.2018

Naša očekivanja često su drugačija od očekivanja naše djece, ali najčešće se na to saznanje oglušujemo, zaboravimo ga ili ga jednostavno zanemarimo.

Djeci nije važan čisti veš, red u kući ili obrok s tri slijeda. Njima su bitne puno važnije stvari koje ne samo da će ih usrećiti nego će od njih napraviti bolje ljude.

Zanimljivo je kako smo mi roditelji svjesni problema s kojima se susrećemo, često znamo i koje bi se rješenje moglo primijeniti, no često baš sve ostane na tome – moglo.

Dajte si zadatak i zacrtajte si ovih nekoliko ciljeva jer je to ono čime ćete sigurno, ali sigurno, ispuniti brojne dječje želje. Djeca brzo rastu i upravo ste im sada najpotrebniji!

Dozirajte vrijeme provedeno negdje drugdje

Možda jeste većinu vremena u kući s djetetom, no zapravo ste jako malo posvećeni baš njemu/njoj/njima.

Znate što klinci najčešće čuju kad vas sistemski traže da radite nešto s njima ili za njih? Čuju – evo, ljubavi, još samo pet minuta.

Posao nikud neće otići pa kad zatraže vaše društvo, vi ih lijepo iznenadite – evo, ljubavi, tu sam za tebe. Niko ne kaže da se sve vrijeme morate baviti samo njima, ali odgurivanje od sebe da biste napravili nešto što (baš kao i dijete) neće nigdje pobjeći, vaše dijete boli, vrijeđa i razočarava - svakodnevno. Stoga radije budite odmah tu za njih, a ne za e-mail, blog, Facebook, chat, portale, TV, papire... Poigrajte se odmah. Igra ionako neće trajati predugo.

Provodite vrijeme vani

Iako je vani hladno, obećajte sebi i svojima da ćete što više vremena provoditi vani. Hladnoća nije bauk, valja se samo dobro zabundati i izaći. 

Svjež zrak i boravak na otvorenom imat će cijeli niz pozitivnih učinaka na vaš organizam, raspoloženje i vrijeme koje ćete provoditi zajedno. 

Ako imate malu bebu ili dijete koje još uvijek vozite u kolicima, izađite u šetnju barem dva puta dnevno. Ako pak imate malo veće dijete, prošetajte zajedno i razgovarajte. Zadajte si neki cilj do kuda ćete ići, počastite se nečim uz put te se polako vratite kući. Šetnja od sat vremena učinit će čuda za cijelu vašu porodicu.

Spustite se na pod i igrajte  

Djeca se najviše vole igrati na podu pa im se stoga češće pridružite. Ne morate cijelo popodne provesti s njima u igri, ali ako ste prisutni tamo gdje se igraju, oni će biti sretniji, čak i ako vi usput radite još nešto. Djeca možda ne trebaju toliko vaše društvo, vaše ruke i vašu pomoć, ali trebaju vaše prisustvo, čak i za razvoj vlastite mašte.

Ako žele slagati kockice, pomozite im toliko što ćete ih poticati, a ako pak žele sami, učinite i nešto više (ovisno o dobi). Budite tu da ih pohvalite, predložite promjene ili samo malo pomognite. Djeci je, za razliku od nas, potrebna publika kako bi imali poticaj da rade ono što zamisle.

NE zamijenite s DA

Priznajte, riječi: "Ne, Nemoj, Pusti, Pazi...", jedne su od najčešćih riječi koje upućujemo djeci.

Nije zgoreg djetetu reći ne, za stvari koje doista ne želite da radi, ili su preopasne. Ali, konstatno NE, NE i NE u djetetu pruža otpor. Zato preokrenite svoje stavove – učinite to odmah i neka ova 2018. godina bude puna DA, DA i DA.

Naravno, onda kad je primjereno.

Umjesto: "Nemoj to bacati na pod", recite: "Hajdemo to bacati po krevetu". Umjesto: "Nemoj se penjati po krevetu", recite: "Pričekaj i ići ćemo se penjati po toboganu".

Svaki put kada vam dođe da povičete "Ne to, Ne ovo", smislite kako bi to mogli okreniti u DA formulaciju. Možda vam se u početku neće činiti jednostavnim no s vremenom ćete s tim "da" djetetu dati mnoge ideje što bi moglo činiti da se zabavi, a da to bude prihvatljivo svima.

Da ne govorimo o tome da ćete s tim "da", djetetu ublažavati otpor prema onome što trebaju shvatiti i naučiti.

Smijte se više

Znate li što djeca najviše vole? Vidjeti vas kako ste sretni, shvatiti da vas ono usrećuje, pa je najveća nagrada za njihovo postojanje upravo vaš smijeh i osmjeh.

Dozvolite si da vas dijete usreći, budite koncentrirani na njih, jer će smijeh onda doći sam od sebe. Ako ste fizički s djetetom, ali su vam misli negdje drugdje, vaše druženje nećete niti moći pojmiti onako kako to dijete želi. A dijete želi igru i vas želi vidjeti sretne. Stoga se ove godine smijte što više. To zaista nije teško s obzirom da će vaše dijete uvijek biti vaš najveći izvor sreće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.