RAST & RAZVOJ

Kako djeca najbolje uče

Avaz.ba

11.1.2018

Stručnjaci su dokazali da se proces učenja i usvajanja znanja kod svakoga djetat razlikuje, ovisno o načinu razmišljanja. Da bi djeca što bolje razvila svoje intelektualne sposobnosti i upila što više znanja, važno je otkriti koji tip učenja im najviše odgovara.

Postoje tri osnovna načina na koja djeca usvajaju znanje: vizuelni, odnosno u slikama, zvučni i motorički, odnosno pokretom i igrom. Mnogi roditelji primjećuju da njihovo dijete uživa u slušanju priča i pjesmica, ali da je nezainteresirano za slikovnice ili crtanje.

Nemirna djeca, koja obično imaju teškoće s učenjem, mogu vrlo dobro pamtiti u pokretu. Sve metode su dobre i kada otkrijete način koji najviše odgovara vašem djetetu i pomognete mu da ga što bolje razvije, krenite s učenjem.

Ipak, nemojte zapostaviti ostale metode. Možda će vam u početku biti potrebno strpljenje da otkrijete najbolji način, ali budite uvjereni da će se trud isplatiti.

Fotografsko pamćenje

Djeca koja najlakše pamte slikovne sadržaje djeluju kao da imaju "fotografsko pamćenje". Lakše uče pomoću fotografija, slikovnica i crtanih filmova. Ako ne možete navesti dijete da se koncentrira na tekst, prekrijte slike i na taj način će ono poboljšati koncentraciju.

Zvučno učenje

Brbljiva djeca i ona koja lako pamte pjesmice uče kroz slušanje i manje pažnje poklanjaju slikama. Pročitano često ponavljaju naglas. Takvoj djeci neophodna je mirna sredina u kojoj mogu ispunjavati zadatke.

Učenje kroz pokret

Dijete koje najlakše uči u igri i pokretu često djeluje hiperaktivno i teško ga je natjerati da duže vrijeme provede mirno sjedeći za stolom. Nemojte se nerverirati i burno reagirati ako ono napravi nered za vrijeme igre - ako je njemu prijatno, bolje će pamtiti. Čitajte mu priče i osmislite igru u kojoj će ono biti glavni glumac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.