RAST & RAZVOJ

Kako djeca rastu: Od prvog osmijeha do prvog koraka

Avaz.ba

27.1.2018

Rođenje djeteta uvijek je jedinstven događaj. To je trenutak kad počinje njegov život izvan majčina tijela - ono napušta svoje poznato okruženje i nada se da će ponovo pronaći sigurnost i zaštitu u naručju punom ljubavi. Zato su osjećaj zaštićenosti, sigurnosti i roditeljska podrška posebno važni u prvim godinama života.

Dijete u prvih 12 mjeseci napreduje velikim koracima, od novorođenčeta koje je potrebno nositi i hraniti, do malenoga koji može puno toga sam naučiti. Upravo se zato prvoj godini života pridaje velika važnost.

Naučnici su utvrdili da su prve minute nakon poroda presudne za stvaranje izvornog povjerenja. Što prije novorođenče osjeti iste uvjete koje je imalo u majčinoj utrobi, dakle što više promjena mjesta stanovanja bude neprimjetna, to će skladnije rasti u novoj okolini.

Tako, ono ima veliku potrebu za toplinom, a čezne i za njemu poznatim ograničenim prostorom. Tim djetetovim željama izađite ususret što više možete, držeći ga u toplom okruženju - naravno ne toliko toplom da se znoji.

U prvoj godini života razvoj teče nevjerojatno brzo - nikad se više u svom životu vaše dijete neće razvijati tako brzo kao sada, a vi kao roditelji možete ga pratiti u razvoju i iz mjeseca u mjesec doživljavati njegov čudesan napredak od bespomoćnog dojenčeta.

Evo šta dijete uči i otkriva u svojoj prvoj godini i kako mu u tome možete s ljubavlju pomoći:

1. mjesec: Dijete je potpuno budno;

2. mjesec: Prvi osmijeh;

3. mjesec: Počinje poimati svijet oko sebe;

4. mjesec: Postepeno se počinje kretati;

5. mjesec: Budi se istraživački duh;

6. mjesec: Ciljano hvata predmete i sva su čula budna;

7. mjesec: Polazi mu za rukom okrenuti se potrbuške;

8. mjesec: Vježba vještine koje je naučilo;

9. mjesec: Sjedenje mu otvara nove vidike;

10. mjesec: Počinje puzati;

11. mjesec: Izgovara prve riječi i pravi prve korake;

12. mjesec: Usavršava hodanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.