RAST & RAZVOJ

Igra je roditeljima najbolji saveznik

"Bebe i mame"

14.2.2018

Dobar kontakt između roditelja i djece stvarate upravo međusobnim druženjem, razgovorom i igrama. Mnoge igre, osim što su zabavne, mogu biti poučne. Tako, možete napraviti porodični dnevnik s fotografijama.

Uz osnovne podatke, poput datuma rođenja, omiljene boje, omiljene hrane i poslastice, u dnevnik zapišite najzanimljivije podatke o svakom članu svoje porodice.

Neka svatko od članova porodice dobije jednu ili nekoliko svojih stranica, na koje može napisati kratak tekst. Na kraju nacrtajte i porodično stablo te upišite imena svojih predaka. To će pomoći djeci da lakše shvate rodbinske veze i steknu osnovna znanja o svojim korijenima.

Također, dječiju znatiželju možete proširiti jednostavnim eksperimentima. Naprimjer, dodajte u vodu boju i potom je zamrznite u nekoliko posudica kako biste dobili raznobojne kockice leda. Potom te raznobojne kockice leda ubacujte u prozirnu čašu s toplom vodom.

Stavite li u vodu najprije crvenu, a potom plavu kockicu leda, voda će se obojiti u ljubičasto. A dodate li plavoj kockici žutu, voda će promijeniti boju u zelenu... Igrajte se s djetetom pogađanja koje će boje biti voda te zajedno posmatrajte kako se boje miješaju i prelaze u nove nijanse. Evo još nekoliko prijedloga:

Malo pozorište

Lutke možete napraviti od starih bijelih čarapa, tako da na njima nacrtate oči, usta i nos. Navucite lutke-čarape na ruke, sakrijte se iza kauča i, glumeći razne likove, zabavite svoje mališane. Uživite se u ulogu i mijenjajte boju glasa. Ova jednostavna igra čini čuda kod male djece.

Crtajte i slikajte

Olovke, flomastere, drvene boje, tempere i kist stavite na sto. Napravite zajedničku sliku sa svojim malenima. Nakon nekog vremena možete prirediti i malu kućnu izložbu slika za rodbinu i prijatelje. Dobro ćete se zabaviti i oslikate li jedni drugima lica bojama koje je lako oprati vodom.

Igrajte se dizajna

S malenima preuredite dječiju sobu. Bojama i detaljima dekorirajte zidove, premjestite kutiju s igračkama na drugo mjesto, promijenite raspored namještaja i predmeta na policama. Soba će izgledati drugačije, a vaše će dijete uživati u tome što je svojim idejama učestvovalo u uređenju.

Mali istraživači

Prošetajte naseljem u kojem živite i učite o brojevima i bojama. Zajedno brojite pse i mace koje ste putem vidjeli. Obratite pažnju na boje automobila koji prolaze. Možete ponijeti fotoaparat i zajedno snimiti zanimljive detalje, životinje i biljke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.