Upozorenje roditeljima

Zašto ne smijete tući djecu

"Bebe i mame"

Najmoćniji i najuspješniji način da djecu vaspitavamo da se ponašaju primjerno su nagrade, a ne batine. Najveća nagrada je pohvala, mada malene treba stimulrati novim igračkama, zajedničkim izletima ili ispunjenjem njihovih želja.

Nagrade poput pohvala, nježnih dodira, poklona pokazuju djeci da se uvažavaju njihovi napori i pokušaji, što automatski razvija njihovo samopouzdanje. Nagrada je jači stimulans nego strah od kazne.

Ipak, često se dešava da roditelji vjeruju da je izazivanje straha kod djece jači stimulans od nagrade, pa zbog toga (i često odsustva strpljenja) pribjegavaju batinama.

A šta umjesto batina? Kazna može biti dobra disciplinska mjera, ali to nikako ne znači fizičko kažnjavanje koje podstiče djecu da misle loše o sebi i drugima.

Gubitak privilegija ima mnogo bolji efekt. Ipak, djeca mlađa od tri godine ne smiju se kažnjavati zato što mala djeca na razlikuju uzrok i posljedicu, ne prave štetu namjerno, već samo istražuju okolinu i još nemaju kognitivne sposobnosti da razlikuju dobro od lošeg.

Djeca starija od tri godine mogu biti kažnjena. Naprimjer, zabranit ćete im gledanje omiljene serije ili crtića, igranje određenom lutkom u kući, igrice na kompjuteru. Važno je da objasnite djetetu zašto ste ljuti.

Ako ne razumije da njegovo ponašanje nije ispravno, ne treba koristiti ograničavanje kao način kažnjavanja.

U komunikaciji je dobro koristiti takozvane "ja" rečenice, umjesto "ti" rečenice. Rečenice koje počinju s "ja" uključuju poruke: "želim", "mislim", "osjećam", "hoću". S druge strane, "ti" poruke su najčešće procjenjujuće, kritične, daju djeci nejasne informacije na osnovu kojih ne znaju šta roditelji misle.

Izazivaju otpor, ljutnju i potrebu za odbranom. Ovo posebno važi za poruke tipa "ti uvijek...", "ti nikad...".

Kako ih nagraditi

Nagrade mogu biti dodatno vrijeme za gledanje TV-a, kasnije odlaženje u krevet, dobijanje još jedne priče za laku noć ili nešto drugo u čemu djeca uživaju.

Nagrade nikada ne smiju uključivati bazične djetetove potrebe, kao što su hrana, vrijeme provedeno s roditeljima, sigurnost, ljubav ili povjerenje.

Više o:

Vaspitanje djece
NA VRH

Podijeli članak na