RAST & RAZVOJ

"Kengur" metoda pomaže ranije rođenim bebama

"Bebe i mame"

11.3.2018

Privijanje uz majčino golo tijelo može pomoći slabašnom novorođenčetu da se veoma brzo oporavi nakon bolničkog tretmana, tvrde kanadski naučnici. Bebe priljubljene uz majku u položaju u kojem kenguri nose svoje mlade mnogo je djelotvornije nego umotavanje u pelene i dekice.

- Kontakt tijelo uz tijelo, koji je istraživan u okviru tri studije, pokazao se veoma efikasnim u brzom oporavku nedonoščadi, kaže jedan od autora studije s Univerziteta u Montrealu.

Ovim studijama obuhvaćeno je 61 nedonošče rođeno između 28. i 31. sedmice trudnoće. Ove bebe se, uglavnom, smještaju na intenzivnu njegu i obično se podvrgavaju dosta bolnim medicinskim procedurama.

I roditelji i medicinsko osoblje, pogotovo medicinske sestre koje se brinu za njegu ovih malih bića koja prerano dođu na svijet, smatraju ove procedure dosta bolnim i teškim.

Tim je male ispitanike podijelio u dvije grupe, jedna je podvrgnuta ovoj tzv. "kengur metodi" a druga uobičajenoj njezi u inkubatoru.

U eksperimentalnim uslovima novorođenčad je podvrgnuta njezi koja je obuhvatala "kengur metodu" u trajanju od 15 minuta tokom procesa oporavka i njege nedonoščadi.

Istraživači su mjerili reakcije beba korištenjem "profila bola kod nedonoščeta", i tako bilježili grimase i pokrete beba, maksimalne srčane frekvencije i nivo zasićenosti srca kisikom.

Opcija "kengur" pokazala je da majčinski kontakt utječe na mnogo brže i značajnije smanjenje bola kod beba, što svakako doprinosi bržem napretku i oporavku novorođenčeta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.