Razvojne faze

Četiri znaka da se beba dobro razvija

"Bebe i mame"

Svakako su hodanje i govor krupni koraci u razvoju svakog djeteta, ali postoje i neki drugi manje očigledni, nazovimo ih markeri, koji će potvrditi da se vaša beba razvija pravilno.

Navodimo četiri takva markera koje beba demonstrira tokom prve godine života:

1. Reagira na svoju omiljenu pjesmu

* Kada? Ovakva bi se reakcija trebala razvijati od samog rođenja.

* Šta znači? Ponavljanje može biti ugodno za bebe, no, nije u pitanju samo ponavljanje. Reagiranje na zvuk omiljene pjesme, muzike je znak da beba razvija memoriju i već pokazuje da raspoznaje stvari.

2. "Sisanje" nožnog prsta

* Kada? Već sa pet ili šest mjeseci.

* Šta znači? Kada leži na podu na leđima i pokušava primaći nožni prst ustima, to je znak da razvija motorne vještine koje će joj biti od ogromne pomoći pri uzimanju predmete i da ih drže objema rukama. Beba će tako vrlo brzo početi uzimati hranu i sama se hraniti svojim vlastitim rukama.

3. Kimanje i nijekanje glavom

* Kada? Sa devet ili deset mjeseci.

* Šta znači? "Da" i "ne" klimanjem glavom počinju dobijati smisao za vašu bebu, mada nije u stanju izgovoriti ni riječi. Njeni pokreti mogu biti neuobičajeni, može vam izgledati kao da nemaju baš neki smisao, ali ih nikako ne smijete ignorirati: Možda samo pokušava odgovoriti na nešto što ste upravo rekli!

4. Pokazivanje prstom

* Kada? Sa devet ili deset mjeseci.

* Šta znači? Beba ima sposobnost pokazivanja prstom stvari koje joj se dopadaju i pokušava vas navesti da ih i vi pogledate. Mada još nema razvijenu sposobnost govora, ovo je njen znak spremnosti da komunicira s vama.

NA VRH

Podijeli članak na