RAST & RAZVOJ

Igra je za dijete prva škola

"Bebe i mame"

30.3.2018

Djeca se rađaju spremna da uče. Ona koriste sva svoja čula kako bi mogla shvatiti svijet koji ih okružuje. Aktivno proširuju svoje znanje putem interakcije s ljudima i stvarima.

Kroz igru djeca također uče najvažnije zadatke - kako se igrati s drugom djecom, kako se ponašati prema odraslima, kako upoznati sebe...

Igra označava korištenje svih čula u beskrajnom istraživanju predmeta: kako oni izgledaju, kako se kreću, "rade" i slično. Važno je vrstu igara prilagoditi temperamentu bebe. Prava količina stimulacije je različita za svaku bebu.

Roditelji imaju različite stilove i načine igranja i interakcije sa svojom djecom. A postoje različiti načini za igru u kojima sva djeca uživaju - aktivni, tihi, kreativni.

Neke bebe pokazat će sklonost ka jednoj vrsti igre u odnosu na druge, te će im, možda, trebati podsticaj da prihvate i druge načine.

Sve bebe imaju ogromnu urođenu želju za uspjehom. Svaki uspjeh koji se postigne u prvoj godini života donosi veliku nezavisnost i razvija samostalnost.

U toku prve godine, beba se mijenja daleko brže nego u bilo kojoj drugoj fazi života. Da bi razvila svoj potencijal, bebi su potrebni ljubav, podrška, razumijevanje, ohrabrenje. Također joj je potrebno vrijeme za savladavanje novih vještina.

Ne zaboravite da se vaša beba voli igrati s vama više od svega drugog na svijetu. Svaki put kada se igra, novorođenče nastavlja graditi znanje, odnosno, proširuje do tada stečeno. Bebe počinju tako što se igraju i reagiraju na roditelje i druge osobe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.