RAST & RAZVOJ

Kada možete očekivati da dijete prohoda

"Bebe i mame"

4.4.2018

Trenutak kad se dijete uspravi i prvi put zakorači je vrhunac višemjesečnih pokušaja i grešaka i dokaz da je konačno usvojilo najkompliciraniju kretnju koju je ljudsko tijelo sposobno izvesti - uspravno hodanje.

Jer, da bi hodalo, glavica i tijelo trebaju uključiti i uskladiti rad velikog broja mišića, od stomaka i ruku do vrata i glave. Potrebno je pri tom održavati i ravnotežu i znati kako stajati na jednoj nozi dok se drugom ide naprijed.

Poštujte tempo

Roditelji, međutim, nisu uvijek svjesni da je potrebno vrijeme za čitav proces i da dijete samo određuje tempo. Iako bi oni voljeli da se to desi što prije, pa nerijetko podstiču hodanje zbog pritiska okoline u kojoj su već vršnjaci odavno prohodali, trenutak kad će se to dogoditi nije ni znak djetetove inteligencije, ni pitanje sposobnosti roditelja.

Dijete će prohodati kada bude na to spremno. Dijete, najčešće, napravi prve korake oko 12., odnosno 14. mjeseca života. Međutim, moguće je da će vaše dijete hodati već sa devet ili tek sa 18 mjeseci.

Roditeljski podsticaj

Tek kada su nervni sistem, kosti, mišići i zglobovi sazreli, dijete će se odvažiti na prve korake. To se ponekad dogodi kao dizanje iz višemjesečnog puzanja, jer neka djeca znaju preskočiti tu fazu, pa se odmah iz sjedećeg položaja dižu na noge. Roditelji malo mogu utjecati na bilo koju fazu puzanja ili hodanja. Bilo da podstiču dvanaestomjesečno dijete da prestane puzati, bilo da spuštaju osmomjesečno dijete iz stajaćeg u puzeći položaj, jer se boje tako ranog hodanja. Jedini mogući savjet roditeljima vrlo je jednostavan - stvorite podsticajnu atmosferu za dijete u kojoj će ono u sigurnosti doma slobodno brusiti svoje vještine.

Spremnost djeteta

U tome je presudna inicijativa samoga djeteta. Između osmog i desetog mjeseca djeca su toliko željna novih znanja i vještina da se mnoga počinju pridržavati za namještaj koji im služi za dizanje u uspravan položaj. Tada ne treba tjerati dijete da hoda bez pridržavanja, jer je čvrst oslonac dio ove faze. Ali, podsticaj je svakako dobrodošao.

Naprimjer, stavite djetetovu omiljenu igračku na stolicu koja je jedan metar udaljena od djeteta ili ga pozovite k sebi i pri tom izvodite zanimljive zvuke. U ovoj fazi pripazite na djetetovu sigurnost. Budite blizu djeteta i sklonite teške stvari na stolnjacima, stolnjake ili zavjese uz koje bi se dijete moglo penjati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.