RAST & RAZVOJ

Kako ćete dijete naučiti da broji

"Bebe i mame"

24.4.2018

Tokom procesa odgajanja djeteta doći ćete u fazu kada ste sigurni da je vaše dijete sposobno naučiti slova i brojeve. To će se desiti otprilike u trećoj, odnosno četvrtoj godini njegovog života, pa vam je zadaća postepeno uvoditi ga u nepoznat svijet - svijet slova i brojki.

No, jedno nikada ne smijete zaboraviti - učenje mora biti zabava. Neka svladavanje vještine brojanja bude učenje kroz igru i zabavu!

Počnite od najjednostavnije lekcije. Naučite ga brojati od jedan do 10. Pri tome koristite predmete iz okruženja u kojem se dijete igra. Mogu to biti kockice od kojih ćete uz brojanje zajedno sa djetetom praviti dvorac.

Napravite nekoliko malih zdanja i kada je gotovo, brojite kockice koje ste u njih ugradili i tako će dijete uz zabavu i igru zakoračiti u čudesni svijet brojki. Ovo je jedna od vrlo jednostavnih tehnika učenja brojanja.

Ili: u automobilu ste, zabavite dijete tako što ćete ga uputiti da broji svoje prstiće. Neka nabraja dijelove tijela, koristeći brojeve, tako će naučiti da ima dva uha, dva oka, dvije ruke, dvije noge, jedan nos. Mogućnosti su zaista ogromne, na vama je samo da ih na pravilan način iskoristite.

Ne zaboravite najbitnije. Bez obzira na način koji odaberete za učenje brojanja, nikada ne smije izostati aplauz i nagrada za svaki pokušaj i tačan odgovor. Budite najveći "navijač" svom djetetu. Budite mu najveća podrška i uz igru ga uvedite u jedan potpuno novi svijet.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.