Dječiji strahovi

Zašto se djeca plaše mraka

Autor: "Bebe i mame"
24.04.2018 14:45
A
A
A

Treća godina djeteta sa sobom nosi mnogo novih iskustava i na neki način prestavlja prelomni period ranog djetinjstva. Osim što dijete sazrijeva i počinje ozbiljnije poimati svijet, u ovom uzastu javljaju se i prvi strahovi. Jedan od njih je i strah od mraka.

Dijete često odbija biti samo u sobi, traži da mu ostavite upaljeno svjetlo, ne želi ići u krevet ili se čak boji otići samo u drugu prostoriju po igračku.

Pokažite razumijevanje

Strah od mraka je prirodan za djecu. Neki psiholozi smatraju da je strah od mraka zapravo jedna vrsta instinkta za samoodržanjem, jednog od najjačih ljudskih nagona.

Zato je važno znati da nikako ne trebate „ružiti" dijete i govoriti mu da je slabić, niti insistirati na tome da dijete mora odmah pobijediti strah. Tako možete još više traumirati dijete i možete kod njega izazvati jaču nervozu.

Ni na koji način ne pokazujte da smatrate dijete „kukavicom" i ne govorite mu da nema nikakvog razloga da se plaši i nemojte insistirati na tome da mora odmah zaspati.

Svjetlo - da ili ne

Najjednostavnije rješenje je da u djetetovoj sobi ostavite upaljenu lampu. Važno je da ne koristite prejaku sijalicu jer takva svjetlost djeluje razdražujuće.

Ako ste se odlučili ostaviti uključenu lampu dok dijete ne zaspi, nemojte je ugasiti ni kada zaspi. Tokom noći dijete se može probuditi i kada shvati da se nalazi u mraku, uplašit će se i dugo neće moći zaspati.

Nerki stručnjaci pak smatraju da svjetlo može dekoncentriratri dijete i omesti mu san, odnosno da dijete s upaljenim svjetlom dugo neće moći zaspati. S druge strane, bez lampe dijete koje se boji mraka uspavljuje se još teže i često nemirno spava.

Kako pobijediti strah

Svako se dijete, prije ili kasnije, može izboriti sa strahom od mraka. Ali, što se ranije to dogodi, to će i njemu i vama biti lakše. Vi mu možete pomoći, a evo i nekoliko savjeta kako:

1. Pitajte dijete čega se konkretno plaši: čudovišta, babaroge, mraka, nekih ljudi... Ako dobijete odgovor, objasnite djetetu zašto njegov strah ne može biti java. Mlađoj djeci možetre reći da će ih njihov plišani medo odbraniti od svakog čudovišta.

2. Kada je dijete nestašno nemojte ga plašiti čudovištima jer će ih se sjetiti kada ga smjestite u krevet. Potrudite se da dijete shvati da mu je kod kuće najsigurnije.

3. Ako dijete ne može vidjeti šta se oko njega dešava, počet će napeto da osluškuje i neminovno će čuti neke „strašne" šumove ili škripu. Pokušajte prigušiti te zvuke tihom muzikom koja djeci može pomoći da utonu u san.

4. Vodite računa da dijete ne gleda strašne crtane filmove, posebno ne one u kojima su likovi čudovišta.

Više o:

Strah od mraka