RAST & RAZVOJ

Kako izbaciti flašicu iz života vašeg djeteta

"Bebe i mame"

19.5.2018

Većina ljekara je izričita kada je riječ o izbacivanju flašice za hranjenje bebe. To bi se moralo dogoditi prije nego što dijete napuni godinu dana. No, izbacivanje flašice iz života djeteta često je prava muka.

Zasigurno ste se i vi naslušali savjeta i savjeta, no, na vama je da sami odlučite šta je najbolje za vaše dijete.

* Daleko od očiju, daleko od srca ...

Dobra, stara izreka. Za neke roditelje je zaista riječ o jednostavnom zadatku. Bace flašicu, sklone je samo da je dijete ponovo ne vidi. Međutim, ovo pali samo kod tihe i mirne djece. Kod većine stvari su ipak mnogo kompliciranije.

* Nagodite se ...

Sa nekim ćete djetetom postići svoj cilj, ali na drugi način. Dijete će biti spremno odbaciti flašicu ukoliko mu obećate da će umjesto nje dobiti posebnu šolju kao zamjenu.

Danas možete kupiti veoma lijepe i zanimljive šolje za djecu živih boja, a uz to su prozirne tako da dijete može gledati šta pije. Obavezno za početak sipajte omiljeni napitak vašeg djeteta.

Može to biti njegov najdraži sok i slično. Većina će djece prije posegnuti za omiljenim sokom u novoj šolji nego za mlijekom u flašici.

* Nagradite dijete

Nagradite dijete kada počne koristiti šolju umjesto flašice. Može to biti tek pljesak rukama kada samo drži šolju, pa čak i ako ne pije iz nje. Pokažite mu da ste ponosni na to što radi. Dok pije iz nove posudice, nagradite ga omiljenim kolačićem, dragom igračkom i slično.

* Budite uz dijete

Većina djece u držanju flašice zapravo vidi osjećaj sigurnosti, jer to neizostavno podrazumijeva da su tu mama ili tata dok drže flašicu i hrane ih. Zato kada izbacujete ovaj, nazovimo ga, osjećaj sigurnosti, budite uz dijete, držite ga, dodirnite, mazite. Čitajte mu pred spavanje.

Na samim počecima hranjenja kašikom držite dijete na krilu, lakše će prihvatiti kašiku i novi način hranjenja. Veoma je važno da se nakon buđenja poigrate s djetetom, tako će izostaviti uobičajeni ritual s bocom. Ponekad ćete mu zaista morati posvetiti mnogo dodatne pažnje kako biste ga ubijedili da je i bez boce život lijep.

* Malo tvrdoglavo biće

Neka djeca ipak ne odustaju tako lako. Pokušavat će vam se oduprijeti na raznorazne načine. Može se desiti da tada počnu odbijati bukvalno sve. Naravno da će vas to "izbaciti iz cipela," ali stisnite zube i budite što smireniji. Pokušajte ovladati situacijom koristeći neke od naših sugestija:

Djeca obično koriste više flašica. Odaberite njegovu najomiljeniju i koristite isključivo nju.

Koristite je samo kada plače i ne možete ga smiriti.

Nemojte lako popuštati, budite uporni i najprije pokušajte sa šoljom.

Ograničite broj hranjenja na flašicu.

Strpljenja, strpljenja. Neka djeca su "bolesno" privržena boci. To nikako ne znači da ste vi loši roditelji. To samo znači da će vam trebati mnogo više živaca i strpljenja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.