RAST & RAZVOJ

Tajne roditeljstva: Šest pravila za tate

"Bebe i mame"

23.5.2018

Iako podjela na muške i ženske poslove polako nestaje, odgoj djece je ostao mamin posao. Ipak, tate su djeci vrlo važne pa je onda važno i da jednako kao i majke učestvuju u odgoju.

1. Nemojte biti prijetnja 

Mame često djeci prijete očevima - Vidjet ćeš kad tata doće ili Šta će tata na to reći. Time se narušava odnos između djeteta i oca. Zato ne dozvolite da budete dežurno strašilo zato što nemate vremena da se bavite djecom. Ali, zato pokušajte produžiti vrijeme koje ćete provoditi sa svojom porodicom.

2. Objasnite im 

Kada dođete kući s posla objasnite djetetu da ste umorni i da vam treba pola sata ili sat tišine za odmor. Nakon toga igrajte se s djecom, izađite napolje s njima, jednostavno im se posvetite.

3. Planirajte 

Unaprijed planirajte šta ćete tog dana raditi s djecom - igra, šetnja, odlazak u kino.... mogućnosti je mnogo. Osmišljeno vrijeme obećava zajedničko kvalitetno druženje.

4. Rituali 

Porodični rituali stvaraju harmoničnu atmosferu. Vrijeme koje ćete provesti s djecom ne mora uvijek biti ispunjeno igrom. Tata može presvući dijete, okupati ga, nahraniti ili mu pročitati priču za laku noć.

5. Aktivnost 

Sami sebe zadužite za igru s loptom, vožnju bicikla, trčanje ili šetnje s djecom.

6. Odgovornost 

Nemojte odgovornost za odgoj djece prepuštati majkama. Uključite se u odgoj i donošenje odluka. Jer, tako radi pravi tata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.