RAST & RAZVOJ

Razvoj bebe od rođenja do prvog rođendana

"Bebe i mame"

31.5.2018

Razvoj djece je individualan, pa djeca istog uzrasta imaju i različite sposobnosti. Iako se roditelji vole hvaliti time šta je njihovo dijete postiglo i šta sve može uraditi, takvim stvarima se ne treba opterećivati.

Donosimo pregled sposobnosti koje bi dijete trebalo imati u određenom uzrastu. Ipak, to su okvirni standardi i ne treba ih se slijepo držati.

Osnovne karakteristike, ovisno o uzrastu djeteta, mogu se podijeliti na: krupnu motoriku, finu motoriku, perceptivne sposobnosti, intelektualne sposobnosti, govorne sposobnosti i emotivni razvoj.

Od prvog dana do trećeg mjeseca

* Krupna motorika - U prvom mjesecu beba koja leži na stomaku može podići glavu od podloge. Šake su joj stisnute, a u drugom mjesecu beba odiže glavu i ramena od podloge, šake su poluotvorene, a pokreti ekstremiteta simetrični. U trećem mjesecu beba se ležeći može oslanjati na podlaktice i držati predmet koji joj je stavljen u ruku.

* Fina motorika: U prvom mjesecu beba kratko gleda predmet i refleksno ga hvata, u drugom mjesecu pogledom prati predmet koji se pomjera u stranu, a u trećem se igra rukama i posmatra ih i prati predmet okrećući glavu.

* Percepcija - Reagira na jače zvukove i trepće na svjetlo. Nakon 45 dana reagira na slabe zvukove i zaustavlja pogled na majčinom licu. U drugom mjesecu može očima pratiti osobu koja se kreće, dok u trećem okreće glavu prema izvoru zvuka.

* Intelektualne sposobnosti: One su do trećeg mjeseca života u razvoju i zasnivaju se na uslovljavanju.

* Govor: U prvom mjesecu beba se oglašava grlenim zvukovima, u drugom izgovara samoglasnike, a u trećem guče i počinje izgovarati lančano slovo r - rrrr.

* Emotivni razvoj: Prvog mjeseca novorođenče spava 20 sati dnevno, prestaje plakati kada ga uzmete u naručje. U drugom mjesecu bebu smiruje ljudski glas, dok u trećem reagira na govor i pažnju koju joj poklanjate.

Od četvrtog do sedmog mjeseca

* Krupna motorika: U četvrtom mjesecu beba podiže glavu kada je pridignete u sjedeći položaj. U petom može sjedjeti uz oslonac, glava joj je učvršćena i kada leži odupire se vrhovima nožnih prstiju. Uz oslonac može sjedjeti sa šest mjeseci, kada se može bez problema okrenuti iz potrbušnog u leđni položaj.

* Fina motorika: U četvrtom mjesecu beba će uzeti ponuđeni predmet cijelom šakom, gledat će ga i igrati se njime te će ga stavljati u usta. Sa pet mjeseci uzet će zvečku koja joj je nadohvat ruke, a sa šest će uzimati igračku s obje ruke.

* Percepcija: Sa četiri mjeseca beba pogledom prati kretanje predmeta ili osobe koja je s njom. U petom mjesecu počinje reagirati na okolinu i traži izvor zvuka. U šestom mjesecu obraća pažnju na govor drugih.

* Intelektualne sposobnosti: U petom mjesecu beba sve stavlja u usta, gleda s interesovanjem sve oko sebe i voli zvukove.

* Govor: U četvrtom mjesecu reagira gugutanjem na govor roditelja, u petom mjesecu može izgovoriti dva samoglasnika, a u šestom artikulira vlastiti glas.

* Emotivni razvoj: Beba traži pogledom poznate osobe i može se glasno smijati već u četvrtom mjesecu. U petom mjesecu beba je spremna na druženje i uglavno pozitivno reagira na druge ljude. Sa šest mjeseci, razlikuje poznate od nepoznatih osoba i buni se kada joj uzmete igračku.

Od sedmog do devetog mjeseca

* Krupna motorika: Od sedmog do devetog mjeseca beba iz ležećeg položaja uči da sjedne i balansira svojim tijelom bez pomoći odraslih. Kada shvati da je spretna, pokušat će i stajati.

* Fina motorika: Još nemojte očekivati konkertnu igru. U ovom periodu djeca vole bacati predmete i tako proizvoditi zvukove. Beba sada može sama dohvatiti predmet koji joj je blizu, a zna upotrebljavati prste kako bi nešo čvrsto uzela.

 * Percepcija: Počet će primjećivati svoj lik u ogledalu, očima pratiti loptu koja se kotrlja i znat će odakle dolazi zvuk.

* Intelektualne sposobnosti: Beba će početi ispoljavati strah od nepoznatih osoba.

* Govor: U ovom uzrasti djeca počinju prepoznavati riječi koje im stalno ponavljate i pokušavaju ih izgovoriti, ali svojim jezikom.

* Emotivni razvoj: Sada je djetetu potrebna sigurnost i vrlo je važno da ste uz njega. Ovo je period kada beba vodi pravu borbu sama sa sobom, ali i sa svijetom koji počinje upoznavati.

Od desetog do 12. mjeseca

* Krupna motorika: Sada će se dijete kratko zadržati na mogućnosti da se samo samostalno pridigne u stojeći položaj. Brzo će uvidjeti da može samostalno hodati.

* Fina motorika: Polako počinje uživati u konstruktivnijim igrama od kreiranja haosa. Pomjerat će predmet naprijed - nazad te će stalno zagledati sve oko sebe.

* Percepcija: Vrijeme je da tražite da vam pokaže predmet koji želite, da nađe skriveni predmet i u tome će uspijevati.

* Intelektualne sposobnosti: Dijete počinje učiti po sistemu pokušaja i grešaka.

* Govor: Sada će razumjeti neke riječi, znat će na koga mislite kada joj kažete ime te osobe. Može imitirati glasove i zvukove iz okoline. Većina djece ovog uzrasta zna reći mama i tata.

* Emotivni razvoj: Bebe su svojeglave, tvrdoglave i žele biti samostalne. Pomirite se s tim, ali i odredite granice - sada je vrijeme za takve mjere.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.