Mamino naručje miriše najljepše

Preporuke

Mamino naručje miriše najljepše

Svaki roditelj na poseban način doživi dolazak bebe na svijet. Nekim roditeljima dovoljan je samo jedan pogled na dijete pa da ih preplave nježna osjećanja. Ali, ima i onih koji će, nesigurni, u čudu gledati u bebu i prva pomisao će im biti: "Šta sad da radim?!".

Povezanost roditelja i djeteta ne može se i ne mora se dogoditi odmah, ali do nje dođe na mnogo različitih načina u različito vrijeme. A mi vam nudimo sedam načina učvršćivanja veze sa vašom bebom.

1 Smanjite nepotrebne aktivnosti - Prvi mjeseci su vrlo važni prilikom stvaranja veze između vas i djeteta, pa smanjite nepotrebne aktivnosti i posvetite se djetetu. Pričajte mu, pjevajte, izlazite u šetnje.

2 Poštujte bebino vrijeme - Svako novorođenče ima svoj ritam. Bebi je sve novo i trebat će joj vremena da se navikne na okolinu. Svaki roditelj izgradit će poseban sistem sa svojim djetetom kako bi saznao šta dijete treba i želi u određenom trenutku.

3 Posvetite se djetetu - Posmatrajte dijete i saznat ćete mnogo novih stvari o njemu. Tako ćete moći posmatrati svijet njegovim očima, što će vam pomoći pri izgradnji osjećaja i razumijevanja.

4 Igrajte se - Bebama treba dodir. Često uzimajte dijete u naručje, privijajte ga na grudi i nastojte da provodi što je moguće više vremena s vama. Neka beba upija vaš miris, jer upravo će tjelesni mirisi najbolje povezati dijete s roditeljima.

5 Naoružajte se informacijama - Ako vam je to prvo dijete, od velike pomoći će vam biti literatura - knjige, časopisi, inetrnet. Ako se osjećate bespomoćno, mogu vam pomoći i iskustva drugih roditelja, pa se ne libite zatražiti savjet.

6 Ne zaboravite sebe - Svaki dan odvojite barem 30 minuta za sebe kako biste napunili baterije. Ovo je vrlo važno, jer samo ako obnavljate svoju energiju, možete odgovoriti na sve djetetove potrebe i uživati u njemu.

7 Prvi dani - Ovo je jedan od najvažnijihg perioda u bebinom životu. Zato uživajte u prvim danima sa svojom bebom i već tad joj pokažite da ste uvijek tu.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH