RAST & RAZVOJ

Mamino naručje miriše najljepše

"Bebe i mame"

4.7.2018

Svaki roditelj na poseban način doživi dolazak bebe na svijet. Nekim roditeljima dovoljan je samo jedan pogled na dijete pa da ih preplave nježna osjećanja. Ali, ima i onih koji će, nesigurni, u čudu gledati u bebu i prva pomisao će im biti: "Šta sad da radim?!".

Povezanost roditelja i djeteta ne može se i ne mora se dogoditi odmah, ali do nje dođe na mnogo različitih načina u različito vrijeme. A mi vam nudimo sedam načina učvršćivanja veze sa vašom bebom.

1 Smanjite nepotrebne aktivnosti - Prvi mjeseci su vrlo važni prilikom stvaranja veze između vas i djeteta, pa smanjite nepotrebne aktivnosti i posvetite se djetetu. Pričajte mu, pjevajte, izlazite u šetnje.

2 Poštujte bebino vrijeme - Svako novorođenče ima svoj ritam. Bebi je sve novo i trebat će joj vremena da se navikne na okolinu. Svaki roditelj izgradit će poseban sistem sa svojim djetetom kako bi saznao šta dijete treba i želi u određenom trenutku.

3 Posvetite se djetetu - Posmatrajte dijete i saznat ćete mnogo novih stvari o njemu. Tako ćete moći posmatrati svijet njegovim očima, što će vam pomoći pri izgradnji osjećaja i razumijevanja.

4 Igrajte se - Bebama treba dodir. Često uzimajte dijete u naručje, privijajte ga na grudi i nastojte da provodi što je moguće više vremena s vama. Neka beba upija vaš miris, jer upravo će tjelesni mirisi najbolje povezati dijete s roditeljima.

5 Naoružajte se informacijama - Ako vam je to prvo dijete, od velike pomoći će vam biti literatura - knjige, časopisi, inetrnet. Ako se osjećate bespomoćno, mogu vam pomoći i iskustva drugih roditelja, pa se ne libite zatražiti savjet.

6 Ne zaboravite sebe - Svaki dan odvojite barem 30 minuta za sebe kako biste napunili baterije. Ovo je vrlo važno, jer samo ako obnavljate svoju energiju, možete odgovoriti na sve djetetove potrebe i uživati u njemu.

7 Prvi dani - Ovo je jedan od najvažnijihg perioda u bebinom životu. Zato uživajte u prvim danima sa svojom bebom i već tad joj pokažite da ste uvijek tu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.