RAST & RAZVOJ

Razvoj govora: Od prvog plača do malog govornika

"Bebe i mame"

20.7.2018

Nagli bebin okret u majčinom stomaku, udarac nogicom kada joj zasmeta jaka buka, ili ubrzano lupanje srca kada prepozna majčin glas... Sve su to prvi znaci da beba pokušava komunicirati sa vanjskim svijetom i dobro su poznati svakoj trudnici.

Prvi govor - plač

Ali, beba tek nakon rođenja počinje vokalizirati svoje želje, strahove, osjećanja... Neposredno nakon rođenja, ona gromoglasnim plačom reagira na nove, njoj nepoznate zvuke i svjetlost, ali već nakon nekoliko sati taj plač se pretvara u poziv kojim majci poručuje da je gladna, da se plaši, da su joj potrebni nježan dodir i tepanje.

Četiri sedmice poslije rođenja, tokom kojih se prilagođavalo novoj životnoj sredini, novorođenče počinje glasno izražavati svoja osjećanja. Ono brzo shvata da okolina reagira na njegove pozive i plače kada je ljuto ili gladno, kada se uplašilo ili ga boli stomak, a guče i smije se kada je sretno i zadovoljno.

Od sedmog mjeseca do prvog rođendana beba postepeno koristi različite zvuke i mimiku i reagira na izgovor svoga imena. Osmijehom i različitim gukanjem ona odgovara na nježan dodir.

Kada je zadovoljna, ispušta zvuke različitog tonaliteta, kao da želi razgovarati. U ovom periodu većina beba savladava izgovor dvije najvažnije riječi, "mama" i "tata", i razumije kada je zovete imenom ili kažete da je vrijeme za ručak.

Kada napuni godinu, beba počinje graditi temelje svog budućeg govora. Između 13. i 15. mjeseca ona proširuje fond riječi. U stanju je na svoj način izgovoriti i razumjeti značenje desetak riječi koje prati odgovarajućom mimikom i gestikulacijom.

Naučila je da, ako nešto želi, treba uperiti prstom u to. Njenoj okolini i njoj samoj "riječi" koje izgovara postaju sve razumljivije i jasnije.

Veliki govornik

U drugoj godini većina djece progovara, ali na svoj način. U tom uzrastu dijete počinje učiti upotrebu pridjeva i glagole i zna koristiti cijele rečenice.

Ukoliko tada primijetite da vaš dvogodišnjak koristi i odgovarajući govor tijela, to je znak da je savladao osnovna pravila komunikacije i da će uskoro progovoriti.

a vas ne brine što neki njegovi vršnjaci već uveliko "govore" i koriste stotinjak riječi. I vaše je dijete na dobrom putu da uskoro postane "veliki govornik".

Brbljivi trogodišnjaci

Kada napuni tri godine, djetetov govor se popravlja i postaje sve jasniji, a fond riječi sve bogatiji. U tom periodu ono uči izgovarati i shvatati značenje više od jedne riječi na dan i sve bolje savladava strukturu rečenice. Trogodišnjaci su pravi mali brbljivci. Oni uspješno koriste više od 900 riječi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.